3F fik medhold i Højesteret
DFDS A/S og Danmarks Rederiforening blev i dag underkendt af Højesteret i spørgsmålet om, hvorvidt 3F må indtræde som biintervent i den stærkt omtalte DIS-sag, der skal afgøres af Højesteret til november. Danmarks Rederiforening og DFDS havde indgivet en fire sider lang protest mod 3F’s indtræden i sagen.
”På alle vores medlemmers vegne er jeg glad for Højesterets afgørelse i dag. Jeg har aldrig forstået DFDS og Danmarks Rederiforenings stærke reaktion på vores ønske om at indtræde i Højesteretssagen. Vores medlemmers situation og vilkår fortjener at blive hørt af Højesteret”, siger Thorkild Holmboe-Hay, søfartsansvarlig i 3F Privat Service, Hotel & Restauration.
DFDS og Danmarks Rederiforening havde også indbragt forbundet for arbejdsretten blandt andet med påstand om brud på loyalitetspligten.
Sagen er anlagt af Søfartens Ledere og er anlagt mod DFDS og staten. Sagen handler om den statsstøtte, der siden 1989 er givet til danske rederier. Støtten gives ved at fritage de søfarende for betaling af A-skat mod, at lønnen reduceres tilsvarende. De søfarende får således ikke noget ud af statsstøtten, men rederierne betaler kun cirka det halve i løn, før fradrag m.m.
Et af de mange problemer med statsstøtteordningen har været, at når regeringen har sænket skatten på lønnet arbejde, eksempelvis ved den såkaldte ”Rødvinsreform”, så var søfolk ikke automatisk omfattet. Dermed oplevede søfolk ingen forbedret realløn, som alle andre danskere, mens de skulle betale de fulde nye afgifter, der var en del af reformen. Statsstøtten til rederierne andrager hundreder af millioner af kroner.
I 3F’s argumentation over for højesteret lagde forbundet vægt på, at 3F er en af de største søfartsorganisationer herhjemme, og at Højesteretsdommen kan få betydning for tusinder af søfarende inklusive forbundets medlemmer. I sidste ende kan Højesteret dømme den nuværende statsstøtteordning ulovlig.
Kilde: 3F