3F: Få gidslerne hjem nu !

Deltagerne på 3F Sømændenes Generalforsamling vedtog onsdag to udtalelser. Heraf er den ene et krav om, at regeringen og Folketinget sikrer, at de seks besætningsmedlemmer fra fragtskibet Leopard frigives – den anden en generel kommentar til regeringens søfartspolitik.

Om besætningen på Leopard hedder det:

” For et år siden lykønskede 3F Sømændenes Generalforsamling regeringen og støttepartiet Enhedslisten med valgresultatet. Hvad angår regeringens resultater på det søfartspolitiske område er begejstringen i dag mere afdæmpet – for at udtrykke det diplomatisk.

I snart 2 år har 6 søfolk fra det Dansk skib ”Leopard” været gidsler hos somaliske pirater. Fra 3F og 3F Sømændene har vi gentagne gange kritiseret, at der ikke er ordentlige regler og lovgivning, der sikrer god og effektiv hjælp til de søfarende og deres familier i en sådan situation.

Vi skal nu engang opfordre Folketinget og regeringen til ikke at overlade styringen til kyniske rederier, bemandingsagenter og forsikringsselskaber, hvis eneste hensyn er at slippe for at betale. Dette må ophøre. Folketinget – regeringen må sikre en lovgivning, der stopper dette kyniske spil med de søfarendes liv og helbred. Det skal være nu!”

Den anden udtalelse, der er en generel kommentar til den førte søfartspolitik, herumder specielt DIS, hedder det:

”Vi er forundret over, at der stadig er politikere i Folketinget, der kan acceptere, at dansk lovgivning diskriminerer og tilsidesætter de FN konventioner, som Danmark igennem ILO har tiltrådt.

Konventioner, som fastslår, at alle har ret til at organisere sig frit, og at de faglige organisationer har forhandlingsretten. Vi må stille krav om, at dansk lovgivning lever op til disse standarder.

Vi er ganske bekymret over den kendsgerning, at rederierhvervet stadig modtager stor indirekte statsstøtte, uden at der fra Folketingets side er forpligtelse til at rederierne skal beskæftige danske søfaren¬de.

Der er mistet tusindvis af arbejdspladser til søs i perioden med DIS, mange af disse arbejdspladser er ikke forsvundet, men overtaget af underbetalte udenlandske søfolk.

Vi ser og er vidner til at udenlandske søfarende er påmønstret danske skibe, der i modstrid med gældende udlændingelov besejler danske havne.

Vi må hermed konstatere, at et folketingsflertal tillader social dumping, når danske rederier uden begrænsninger får statsstøtte til ansættelse af udenlandske søfolk på væsentligt dårligere løn- og arbejdsvilkår, medens danske søfarende må gå ledige.

Samtidig med en forringelse af dagpengereglerne fra 4 år til 2 år. Og en forøgelse fra ½ til 1 år af optjeningen til dagpenge.

Disse tilstande er kun med til at øge uligheden i samfundet; arbejdet med at forbedre disse vilkår kræver politisk handling.

Derfor anbefaler vi:

• Ændring af DIS loven, så den er i overensstemmelse med ILO konventionerne • At statsstøtteordninger til rederierne ydes mod dansk beskæftigelse • Mere og bedre uddannelse af de søfarende • Flere arbejdspladser for unge søfarende • Bedre kontrol mod brud på gældende lovgivning

Vedtaget af 3F Sømændene forsamlet til Generalforsamling onsdag den. 5. december 2012”.

Kilde: 3F Sømændene

Relateret indhold

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Krisen i Det Røde Havn sender fortsat CO2-udledning og rater op

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024Maritimedanmark.dk

Redegørelse om Iver Huitfeldt er udskudt

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Rederier “anerkender” forbud mod scrubbere

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Anholt savner sin nye redningsbåd - den forsvandt efter en uge

11.04.2024Maritimedanmark.dk

Aftale på plads: Danmark forbyder udledning af scrubbervand

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

10.04.2024Maritimedanmark.dk

Handel med Hafnia-aktier skudt i gang i New York

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

HSEQ & Sustainability Coordinator

Are you passionate about ensuring safety, preserving the environment and quality, and promoting sustainability?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

RelyOn Nutec

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Horsens Kommune

Navigatør til Endelavefærgen søges snarest

Da en af vores gode medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, søger vi en ny og frisk navigatør. Du vil efter grundig oplæring skulle fungere både som skibsfører og som styrmand.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

27.04.2024

Skive Kommune

Overfartsleder til Fursund Færgeri

Kunne du tænke dig at have den smukke Limfjord som arbejdsplads? Så har du nu muligheden for at blive vores nye kollega ombord på færgerne Mjølner-Fur og Sleipner-Fur.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

20.04.2024

MARPRO Search & Selection

Recruitment Consultant

Are you passionate about the maritime industry? Can you talk to anyone? Can you roll with the punches? Recruitment can be unpredictable, but we need someone who can handle challenges with a smile on their face.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Port of Aalborg

Havneassistent

Vil du være en bærende del af det team, som dagligt har ansvaret for servicering og organisering af havnens skibe, agenter, kunder og besøgende? Så er du måske vores nye havneassistent?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

13.04.2024

H. Folmer & Co.

Indkøber

Er du indkøber med interesse og forståelse for den maritime industri? Har du teknisk erfaring og evnen til at håndtere forskelligartede opgaver i en dynamisk og uforudsigelig arbejdsmiljø? Så er denne stilling som indkøber i vores rederi måske noget for dig!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

H. Folmer & Co.

Bemandingsansvarlig

Vil du arbejde med påmønstring og afmønstring i et dansk rederi med international skibsfart? Og har du lyst til at være en del af en virksomhed med fart på og højt til loftet? Kom med på holdet hos H. Folmer & Co. og få en spændende hverdag som bemandingsansvarlig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Svitzer

Chief Officer

Would you like to become part of a dynamic team with great working conditions?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Navi Merchants

Senior Chartering Manager

When you're part of Navi Merchants / Copenhagen Merchants, you'll experience having many opportunities to influence your own daily life, as well as your own and your team's development. Therefore, your tasks and responsibilities are sure to evolve to become unique. However, to begin with, we have a clear expectation that your main areas of responsibility will be:

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle