Underskud i Royal Arctic Line A/S
Afmatningen i Grønland har ramt Royal Arctic Line hårdt. Et fald i de samlede godsmængder på 9,1 procent betyder et fald i omsætningen på over 50 millioner kroner og et underskud på 14 millioner kroner efter skat. Det er første gang siden 1995 rederiet får underskud.
”Resultat er ikke tilfredsstillende, men en uundgåelig effekt af de faldende godsmængder. I løbet af året har selskabet reduceret omkostningerne betragteligt, men da Royal Arctic Line er forpligtet til at sejle med en fast service uanset godsmængderne, kræves der et stort kapacitetsapparat og dermed faste omkostninger. 2013 viser meget tydeligt den sårbarhed selskabet har, når godsmængderne falder, fordi det nødvendige kapacitetsapparat kun vanskeligt kan tilpasses på kort sigt”, siger bestyrelsesformand Martha Labansen.
De samlede godsmængder til, fra og internt i Grønland udgjorde 750.000 kubikmeter i 2013 imod 830.000 kubikmeter i 2012. Det er især gods til bygge- og anlægssektoren, der er årsag til det samlede fald. To af de vigtigste godsgrupper til byggeriet, flatrackgods og overstørrelsesgods, er faldet med henholdsvis 29 og 62 procent sammenlignet med 2012.
Royal Arctic Lines koncernresultat for 2013 viser et underskud før skat og minoritetsandele på cirka 20 millioner kroner og 14 millioner kroner efter skat, sammenlignet med et overskud før skat i 2012 på 7 millioner kroner og efter skat 6 millioner kroner.
De samlede indtægter er faldet med omkring 79 millioner kroner fra cirka 864 millioner kroner i 2012 til 785 millioner kroner i 2013. Ses der bort fra olie- og valutakurstillægget, udgør faldet i indtægter 59 millioner kroner.
De samlede omkostninger er faldet fra 804 millioner kroner i 2012 til 754 millioner kroner i 2013, et fald på 50 millioner kroner. Renset for bunkersudgifter udgør faldet i omkostninger omkring 33 millioner kroner. Faldet i omkostninger er sket som en kombination af effektiviseringer og besparelser, men også som følge af den lavere aktivitet.
Rederiet forventer det kommende år en begrænset udvikling i godsmængderne, da det forudses en meget beskeden vækst i Grønland i 2014. Derudover venter i de kommende år store, nødvendige investeringer i skibe og i nye faciliteter i forbindelse med ny containerhavn, og derfor har Naalakkersuisut godkendt, at fragtraterne er hævet med fem procent fra 1. marts 2014.
Til trods for det ikke-tilfredsstillende resultat for året 2013, indstilles der efter ønske fra ejeren, Grønlands Selvstyre, til udbetaling af udbytte på 25 millioner kroner.
”Royal Arctic Line har stor interesse i at få bygget en ny containerterminal i Nuuk for at forbedre fragtsystemet i hele landet. Royal Arctic Line er ikke en del af ejerkredsen af det nye havneselskab Sikuki Nuuk Harbour, som der ellers var tanker om. Terminalen er vigtig for rederiets udvikling, og derfor ser Royal Arctic Line en sammenhæng mellem det foreslåede udbytte og havneselskabets investering. Derfor indstilles der til at betale udbytte, selvom resultatet ikke ligefrem lægger op til det”, siger Martha Labansen.
Kilde: Royal Arctic Line