Torsk og makrel er ved at forsvinde
To forskningsprojekter fra DTU Aqua viser, at torsk og makreller er truet af klimaforandringer, der ødelægger deres livsvilkår.Torsken har dårligere befrugtningsevne, og makrellen er på vej væk fra de danske farvande for at finde føde, skriver fagbladet Ingeniøren.
”De færre torsk kommer til at vende op og ned i økosystemet. Torskens byttedyr, som brisling og sild, vil stige markant i antal. Når det øverste led i fødekæden mister sin rolle, vil det samtidig åbne op for invasive arter, der har en ringere kommerciel værdi end torsk”, siger professor fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på DTU Aqua, Brian Mckenzie til Ingeniøren.
”Derfor vil det være i alles interesse at bevare torsken så længe som muligt”, siger Brian Mckenzie. Torsken i Østersøen lider af, at havvandet bliver stadig mere ferskt på grund af øget nedbør, samtidig bliver iltindholdet ringere og ringere. Resultatet er, at torsken får sværere ved at befrugte sine æg.
Lavere saltindhold samt langsomt stigende vandtemperatur får makrellerne til at søge føde længere mod vest. Bestanden af makrel er for eksempel vokset omkring Grønland, hvor der tidligere ikke har makreller nok til rentabelt fiskeri.
Der foregår for tiden et forsøgsfiskeri ved Grønland, for at se hvor meget bestanden er vokset og Grønland ligger i forhandlinger med andre Nordatlantiske lande samt EU for at få tildelt en kvote på fangst af makreller.
Kilde: dr.dk/P4/Bornholm