Svag dollar og dyr olie koster
Den lave dollar og høje oliepris høvler det øverste lag flødeskum af rederiernes regnskaber i år. Og det kommer man også til at mærke i statskassen, der ikke får helt så mange blå skattekroner som tidligere ventet.
Når det kommer til søfartens egne vækstprognoser, er det dog ikke nødvendigt at skrue ned. Tilliden er intakt til, at den samlede valutaindsejling, bruttoomsætningen, stiger omkring 15 pct. til 180 mia. kr. i år.
Men bundlinien der luner godt i nationalregnskabet kan ikke følge med. Væksten bliver her nærmere 10 pct. svarende til omkring 50 mia. kr. Havde væksten være 15 pct. ville der i stedet have været mindst 3 mia. kr. mere til Finansministeriets budgetter.
"Dollaren har taget et ordentligt dyk. Og det havde vi på sin vis forudset. Men de stigende olieudgifter giver dyrere brændstof til skibene, så derfor vokser nettobidraget ikke så hurtigt som bruttoindtægterne," forklarer vicedirektør Jan Fritz Hansen, Danmarks Rederiforening, til borsen.dk.
Rederierne er vokset særdeles hurtigt i de senere år, hvilket har gjort branchens til landets næstvigtigste indtægtskilde næste efter det samlede industrierhverv.
Dollaren er søfartens centrale valuta, og et fald til det laveste niveau i næsten 30 år får betydning, når der omregnes til danske kroner. Udgifterne til skibenes brændstof er samtidig sprunget i vejret. Ifølge A.P.Møller-Mærsks halvårsregnskab steg priserne med hele 35 pct. i årets første halvdel til et historisk højt niveau. Stigningerne er fortsat ind i andet halvår.
Kilde: borsen.dk