Sushi kan redde norsk fiskeindustri
Siden 70‘erne har 90 store fiskefabrikker langs Norges kyst lukket ned for produktion. Den norske minister for fiskeri har derfor søgt hjælp hos SINTEF som har til opgave at finde en løsning. Svaret lyder umiddelbart på torsk i sushi
For 25 år siden blev norsk laks introduceret på det japanske sushi-marked og siden da har den været enormt populær i Japan. Sushi-bølgen har i løbet af det seneste årti spredt sig til de europæiske lande, og nu er spørgsmålet, om torsk, hellefisk, kuller, sej og skrubbe kan opleve den samme succes som sushi-fisk.
“Der er stadig håb for den norske fiskeindustri, men vi skal fokusere på øget automatisering i produktionen af fisk om bord og på land, høj kvalitet på alle niveauer og øget udnyttelse af fisk og sushi”, siger forskerne Leif Grimsmo og Hanne Digre fra SINTEF Fiskeri og Akvakultur.
“For mange er det et paradoks, at frosne fisk er bedre betalt end frisk. Det går ubehandlet direkte via frysetrawlere hoteller et par steder langs kysten, og derefter med fryser skibe til Kina, hvor det er forarbejdet”, siger forskerne.
Det er svært for Norge an konkurrere med den lave timeløn i Kina, hvortil Norge i 2011 eksporterede for 1,3 milliarder norske kroner, men Norge har ekspertise til sin fordel, samt gode naturlige ressourcer.
Forsker Audun Iversen i Nofima tror også, at torsk i sushi kan blive en stor succes.
“De, der har prøvet torsk i sushi, er begejstrede. Fisken har både farve og tekstur,” siger Iversen.
Kilde: bt.no