Søpindsvin har sjette sans
Baby søpindsviner lader sig blindt lede af havet, som fortæller dem hvornår det er på tide at skifte bo. Et nyt amerikansk studie viser, at søpindsvinenes larver bruger en ukendt sans til at lokalisere et sted som egner sig til at leve hele livet. Det skriver videnskab.dk.
I de første uger af et søpindsvins liv, lever den som en flydende larve. Når det finder et godt sted at bo, ændrer det livsmønster og sætter sig fast på havets bund. Så begynder skal og pigge først at udvikle sig. Søpindsvinene foretrækker at slå sig ned på stenede strande og i oprørt hav.
Ifølge studiet som er blevet udgivet i PNAS, er det nemlig turbulens i havet som er en del af larvens sjette sans, og giver besked om, at nu er det på tide at slå sig ned. Det kan eksempelvis være på en klippe.
Studiet påviser, at havets turbulens forbereder larven på dens metamorfose til at blive et søpindsvin. Det har man fundet ud af ved at benytte noget, der minder om en tørretumbler, som skaber en turbulens, der minder meget om den i havet. Larver, som snurrede rundt i tromlen i tre minutter, var meget mere disponerede for metamorfose end larver, som ikke blev snurret i tromlen.
Man antager herfra, at kemiske signaler tager over, når det kommer til larvens endelige forvandlingsproces.
Kilde: Videnskab.dk