SIMAC-studerende vandt flot pris
Ved Den Danske Vedligeholdelsesforenings årsmøde den 2. maj vandt de to SIMAC-studerende Kasper Raunskov Rasmussen og Frederik Skov-Pedersen studieprisen 2012 for deres bachelorprojekt om metoder til prøve af oliers vandindhold om bord på skibe
Kasper og Frederik har sammenlignet to markant forskellige olieprøvemetoder. De har dokumenteret en markant besparelse i arbejdstid og økonomi ved at ændre praksis og har dokumenteret, at der ikke er andet end tradition og fordomme i vejen for at ændre praksis.
Kasper og Frederik, der begge er duale juniorofficersstuderende på SIMAC, fik ideen til deres projekt under en praktikperiode. Her fandt de ud af, at man som maskinmester om bord på et skib bruger meget tid på at tjekke for vand i olie og ikke mindst meget tid på den efterfølgende rengøring af udstyret. Denne analyse og kontrol foretages én gang om ugen og er meget tidskrævende. De fik lyst til at undersøge det
nærmere og fandt også ud af, at det samtidig er dyrt på grund af brugen af kemikalier. Dette var motivation nok til at undersøge markedet for alternative metoder egnede til brug om bord på skibene.
”Frederik og Kasper har med deres projekt sat et fagligt velargumenteret spørgsmålstegn ved nogle af branchens fordomme og traditionsbundne opfattelser. De har i deres projekt arbejdet med emnet olieprøver om bord på skibe, som umiddelbart synes simpelt, men alligevel rummer større aspekter. Frederik og Kasper sætter spørgsmålstegn ved en veletableret dagligdags procedure, som er enormt ressourcekrævende i forhold til de resultater, der er behov for og som opnås”, siger Kasper og Frederiks vejleder, lektor, Svend-Erik Reher
Kasper og Frederik foreslår en metode, der er enklere, billigere, mere miljøvenlig og sikrere - og dokumentationen er i orden. De er nemlig gået grundigt til værks ved at undersøge repræsentanter for søfarende maskinmestre, motorproducent, rederiers tekniske afdeling, Søfartsstyrelsen, olie- og filterleverandører, klassifikationsselskab og en laborant. Den tekniske del af undersøgelsen rummer en velfunderet vurdering af den almindeligt udbredte kemiske testmetode, dens komplikationer, usikkerheder og resultater. Ikke mindst er der et godt fokus på forholdet mellem resultaters nøjagtighed, og hvad det reelle behov egentlig er. Dermed har de kombineret den rent tekniske undersøgelse med en bred vifte af kulturelle og politiske aspekter. Den alternative – ”visual crackle”- metode er blevet undersøgt og dokumenteret som gangbar.
De studerende og de maskinmestre, Kasper og Frederik har talt med, er meget positive over for at indføre en alternativ testmetode. De er alle enige om, at den nuværende testmetode ofte ikke anvendes korrekt, og at rengøringen der er forbundet med den, er et stort irritationsmoment.
Metoden for påvisning af oliers vandindhold, som de finder frem til at anbefale, er ikke ny. Det, der adskiller dette projekt markant fra mange andre, er, at mange aspekter er undersøgt til bunds. Således har de fokuseret på hvilke interessenter i branchen, der kunne have argumenter for- eller imod den anvendte olieprøvemetode. Endelig har Frederik og Kasper lavet en feltundersøgelse, idet de har inviteret en række forsøgspersoner til at foretage olieprøver efter forskellige metoder.
Projektet viser, at den nuværende testmetode kan optimeres og dette med store besparelser i både tid og penge, samtidig med at den giver tid til refleksion over etablerede traditioner og procedurer.
”Vi er i den grad blevet bekræftet i, at man som dimitterende dual juniorofficer fra SIMAC med 12 måneders sejlads i bagagen har en solid bred baggrundsviden inden for vedligehold og drift”, siger Kasper Raunskov Rasmussen
”Vi er meget glade for at netop to SIMAC-studerende vinder denne flotte pris. Det viser med stor tydelighed, niveauet af den viden vores studerende tilegner sig i løbet af deres uddannelse. De kan gå direkte ud i erhvervet og gøre en forskel fra første dag”, siger SIMACs direktør Jesper Bernhardt.
Kilde: SIMAC