Sikkerheden ved overførsel af personer
Efter en tragisk ulykke i præciserer Søfartsstyrelsen nu, hvilke forholdsregler man skal overveje ved personoverførsler. Følger man forholdsreglerne, er man med til at sikre, at overførslen sker sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Under overførsel af et besætningsmedlem på Københavns Red den 1. februar 2010 faldt denne i vandet og omkom. Besætningsmedlemmet var via lodslejderen på vej om bord fra et mindre transportfartøj.
De nærmere omstændigheder ved ulykken er endnu ukendte, men de undersøges i øjeblikket af Søfartsstyrelsens Opklaringsenhed.
Ulykken giver anledning til at præcisere nogle vigtige forholdsregler, der bør iagttages, når personer skal overføres til søs. Følger du forholdsreglerne, er du med til at sikre, at overførslen sker sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Samtidig er det vigtigt at understrege, at det nødvendige sikkerhedsudstyr skal være i ordentlig stand og anvendes under overførslen.
Søfartsstyrelsen har udarbejdet følgende liste over forhold, der som et minimum bør overvejes, hver gang en person skal overføres til søs.
Forberedelse:
Er det nødvendigt at udføre operationen til søs? Er besætningsmedlemmet fysisk og mentalt i stand til at gennemføre overførslen? Er vind og vejrforhold egnede til, at overførslen kan ske sikkert? Er operationen og dens udførelse aftalt og forstået i fornødne detaljer af de involverede i såvel transportfartøjet som i det modtagende/afgivende skib (skibet)? Kan skibet placeres hensigtsmæssigt, så det afgiver læ under overførslen? Er transportfartøjet egnet til opgaven; er det eksempelvis udstyret med en fast platform med rækværk, hvor personen kan opholde sig sikkert, og hvorfra ombordstigningen kan ske uden risiko for, at personen kan falde i vandet eller komme i klemme mellem de to skibe?
Gennemførelse:
Er der fra manøvrepladsen i transportfartøjet tilstrækkeligt udsyn til området, hvor overførslen skal finde sted? Er området, hvor overførslen skal finde sted, tilstrækkeligt oplyst? Anvender skibet en lejder, faldereb m.v., der er egnet til formålet, og er de monteret korrekt? Anvendes faldereb ved passager, der overstiger 9 meter? Er redningskranse placeret let tilgængeligt ved overførselsstedet i såvel transportfartøjet som i skibet. Er besætningsmedlemmer klar til at assistere i såvel transportfartøjet som i skibet.Er de besætningsmedlemmer i transportfartøjet, som assisterer under overførslen, udstyret med en egnet arbejdsredningsvest, og er det under hensyntagen til årstiden og forholdene i øvrigt overvejet, om de tillige skal udstyres med en egnet rednings- eller beskyttelsesdragt? Er det under hensyntagen til arbejdsfartøjets indretning, forholdene ved overførslen, vind og vejrforhold m.v. overvejet, om assisterende besætningsmedlemmer skal sikres med en sikkerhedsline? Er personen, der overføres, udstyret med en redningsvest, og er det ved specielt lave vandtemperaturer overvejet, om denne tillige skal iføres en rednings- eller beskyttelsesdragt af en type som muliggør en sikker overførsel. Er det - alt efter forholdene - overvejet at udstyre personen, der skal overføres med en sikkerhedsline? Er det aftalt, at bagage overføres særskilt ved hjælp af kran, line m.v..
Beredskab:
Er transportfartøjets besætning af en størrelse, som gør den i stand til såvel at manøvrere det som at bjerge en overbordfalden? Er besætningsmedlemmerne på transportfartøjet i stand til at supplere hinanden, og i påkommende tilfælde overtage hinandens opgaver? Er der egnede tekniske hjælpemidler til stede i transportfartøjet til at bjerge overbordfaldne, og er besætningen trænet i anvendelsen heraf?
Er besætningen i transportfartøjet og skibet bekendt med - og trænet i alarmering af lokale myndigheder og andre skibe i området i tilfælde af overbordfald?
Kilde: Søfartsstyrelsen