Scandinavian Star-ejere forfulgt af ulykker
En privat norsk ekspertgruppe vil have undersøgt om branden på Scandinavian Star i 1990, hvor 159 personer omkom, var del af en plan fra skibets ejerkreds. Før branden var selskaberne bag Scandinavian Star ramt af flere mystiske skibsbrande, grundstødninger, olieudslip og modtog store forsikringssummer.
”I det omfattende materiale, som vi har overleveret til Oslo Politi, er der en oversigt over uheld og brande på skibe, som selskaberne bag Scandinavian Star opererede med i 1980’erne i Caribien og i årene efter, så politiet kan undersøge, om der kan være en sammenhæng med de påsatte brande på Scandinavian Star”, siger skibsinspektør Gisle Weddegjerde, fra Stiftelsen ”Etterforskningen av Mordbrannen på Scandinavian Star”, til Politiken.
SeaEscape havde officielt solgt Scandinavian Star til den danske forretningsmand Henrik Johansen, men i i Bahamas register stod SeaEscape stadig som ejer, da branden brød ud. Det amerikanske selskab fik udbetalt en forsikringssum på 14 millioner dollar.
Selskaberne Scandinavian World Cruises og SeaEscape oplevede i perioden 1983-1990 mindst tre større skibsbrande ud over branden på Scandinavian Star. Efter de senest oplysninger fra en tidligere dansk skibsinspektør, der angiveligt kan bevise, at brandene på Scandinavian Star blev påsat af
besætningsmedlemmer, efterforsker Oslo Politi nu, om der lå forsikringssvindel bag.
”Økonomidelen drejer sig hovedsagelig om at søge afklaret, om der er rimelig grund til at tro på, at skibet blev sat i brand med økonomiske interesser som motiv”, siger efterforskningsleder Terje Bechmann Dahl, der ikke vil udtale sig om omfanget af efterforskningen til Politiken.
Søfartsstyrelsens tidligere hovedundersøger Flemming Thue Jensen, erklærede for nylig, at brandene måtte være påsat af besætningsmedlemmer med indgående kendskab til skibet og brande. Det norske politi har på baggrund af hans oplysninger igen taget sagen op og har afhørt folk i USA, Canada, Asien, Australien og Europa.
Dansk politi og anklagemyndighed har bistået de norske myndigheder i forbindelse med den fornyede efterforskning af skibskatastrofen på ”Scandinavian Star” i 1990. Oplysninger fra den tidligere skibsinspektør Flemming Thue Jensen indgår i efterforskningen.
”Vi har som led i vores bistand til den norske efterforskning ladet den tidligere skibsinspektør afgive forklaring for retten her i København, hvor der også var repræsentanter fra Norge med til retsmødet. Den tidligere skibsinspektørs oplysninger indgår derfor i fuldt omfang i den fornyede, norske efterforskning af den ulykkelige skibskatastrofe”, sagde statsadvokat Mohammad Ahsan fra Rigsadvokaten sidst i marts måned.
Rigsadvokaten oplyste, at danske myndigheder har bistået norsk politi med afhøring af i alt 22 personer. Samtidig har danske myndigheder foranstaltet ransagning og beslaglæggelse af omfattende skriftligt materiale, der nu indgår i den norske efterforskning.
Kilde: Politiken