Rusland har ikke forlænget kornaftale
Mandag klokken 23 dansk tid udløb den såkaldte kornaftale, der sikrer udskibning af korn fra Rusland og Ukraine via Sortehavet. Udløbet af aftalen reducerer det globale udbud af korn, men menes ikke at få den store betydning for prisudviklingen.
Foto: Arkiv
Rusland sagde nej til at forlænge aftalen, fordi de vestlige sanktioner mod Rusland gør det vanskeligt at eksportere russisk korn og gødning, selv om landbrugsprodukter ikke er direkte ramt af sanktioner.
Rusland og Ukraine er verdens største kornproducenter, og bortfaldet af aftalen vil påvirke udbuddet på verdensplan. En dansk ekspert forventer dog, at effekten vil være begrænset:
”Jeg tror ikke på, at vi ser en ny fødevarekrise. Vi står et langt bedre sted end for et år siden”, siger Henning Otte Hansen, seniorrådgiver, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, ifølge Berlingske Tidende til Ritzau.
Henning Otte Hansen henviser til, at verdens kornlagre er større end for et år siden, da kornaftalen oprindelig blev indgået, og at mange lande siden har haft en god kornhøst.Det er især de fattige i ulandene der er sårbare overfor selv små stigninger i kornpriserne.
Det er især de fattige i ulandene der er sårbare overfor selv små stigninger i kornpriserne.
Det sidste skib omfattet af kornaftalen, der sikrede skibe lastet med korn fri sejlads gennem de krigshærgede dele af Sortehavet, forlod Odesa søndag morgen. Den tyrkisk flagede handymax bulkcarrier TQ Samsun satte kurs mod Bosphorus Strædet, og derfra videre ud i verden.
Siden kornaftalen blev indgået i juli sidste år, med assistance fra FN og Tyrkiet, er op mod 30 millioner tons korn eksporteret som følge af aftalen.