Regeringen vil sende danske skibe til Sudan
Danmark har tilbudt FN at sende danske fragtskibe til Sudan, som led i FNs fredsbevarende indsats i den borgerkrigsramte Darfur-provins. Søværnets Operative Kommando er klar til at indsætte to chartrede ro-ro skibe med kort varsel.
Det bliver to DFDS skibe - Tor Anglia og Tor Futura - der bliver sendt til Sudan, hvis FN tager imod Danmarks tilbud om at støtte FNs fredsbevarende aktion i landet.
Ud over fragtskibene, har regeringen tilbudt Hercules transportfly, en eskorteenhed og et hovedkvarterskompagni på 190 mand.
I Søværnet er man klar til at rykke ud.
"Vi kan råde over begge skibe. Så det kan enten blive Tor Anglia eller Tor Futura der kan blive sendt af sted", siger vagthavende presseofficer i Forsvarskommandoen, orlogskaptajn Nils Ole Markussen til Maritime Danmark.
Søværnet melder løbende tilbage til Forsvarsministeriet om, hvilke styrker der i givet fald kan indsættes i internationale operationer.
"Det er jo blandt andet løsning af den her type opgaver, vi er sat i verden for at håndtere. Så vi er klar, hvis der er brug for os", siger Nils Ole Markussen.
De to ro-ro skibe er på hhv. 17.500 og 18.500 BRT, med Tor Futura som det største og nyeste. Begge skibe har en lasteevne på over 2300 liniemeter, og en besætning på 12 mand. Søværnet har chartret skibene af DFDS Tor Line på langvarige kontrakter under det såkaldte ARK-koncept.
Et koncept der indebærer, at skibene står til rådighed for Søværnet når der er brug for dem, og chartres ud til andre formål resten af tiden, for at holde omkostningerne nede.
ARK-skibene har flere gange været indsat i internationale operationer. Tor Anglia var f.eks. i Pakistan for nogle år siden, lastet med italiensk militærudstyr.
De to ro-ro skibe, der ikke er malet i Søværnets grå farve, er ubevæbnede. Men det er ifølge orlogskaptajn Nils Ole Markussen ikke et problem:
"Vi sender typisk ikke skibene ubeskyttet af sted til konfliktområder. Men der er jo allerede andre flådestyrker i området - bl.a. Task Force 150. Styrken, der deltager i krigen mod terror, er på 14-15 skibe, og kan givetvis yde vores skibe beskyttelse", siger orlogskaptajnen.
Men det er endnu for tidligt at sige, om skibene og de andre danske bidrag til Darfur-indsatsen, rent faktisk kommer af sted. FN skal først tage imod tilbuddet, og så skal Folketinget godkende det danske bidrag.
Da Folketinget i sin tid skulle bevilge penge til Ark-projektet, var det kun Enhedslisten der stemte imod.