Rederne indgår overenskomst med DMMA
Danmarks Rederiforening og Dansk Metals Maritime Afdeling har indgået en ny og utraditionel overenskomst for skibsmekanikere, skibsassistenter og menigt restaurationspersonale på skibe i Dansk Internationalt Skibsregister.
”Den nye overenskomst mellem Rederiforeningen og Dansk Metals Maritime Afdeling er en nyskabelse, når det handler om fælles social ansvarlighed. Vi viser med denne aftale, at vi i samarbejde mellem arbejdsgivernes og lønmodtagernes organisationer forholder os aktivt og konkret til de udfordringer, der er på arbejdsmarkedet”, siger Ole Philipsen, formand for Dansk Metals Maritime Afdeling.
I stedet for en traditionel fornyelse af overenskomster har parterne denne gang i fællesskab tænkt ud af boksen og været enige om at prøve at nytænke overenskomsterne.
”Der er mange udfordringer på arbejdsmarkedet, som vi bedst løser i en overenskomst i stedet for udelukkende at lægge ansvaret ud til det øvrige samfund. Vi er glade for at kunne komme med et vigtigt bidrag i en tid, hvor hele samfundet har store økonomiske udfordringer. Tiltaget er udviklet i et tæt samarbejde mellem overenskomstparterne ud fra et oprigtigt ønske om at skabe resultater, der på forskellig måde kan være til gavn for medarbejderne og rederierne på en længere bane”, siger Pia E. Voss, vicedirektør i Danmarks Rederiforening.
Den nye 4-årige overenskomst tager fat på temaer, som det samlede samfund og regeringen også forsøger at fremtidssikre i erkendelse af, at der er behov for at bidrage til at løse de overordnede problemstillinger på arbejdsmarkedet.
Således er der i den nye aftale blandt andet skabt mulighed for seniorordninger, hvor medarbejdere over en vis alder fremover kan få seniorsamtaler og undersøge mulighed for nye eller ændrede jobfunktioner. Seniorordningerne kan medvirke til, at ansatte i højere grad kan bevare deres jobs og tilknytning til arbejdsmarkedet, når de bliver ældre. Dermed bliver det mere overkommeligt at leve op til den stigende pensionsalder i Danmark.
Den nye overenskomst åbner også mulighed for, at ansatte kan efter- og videreuddanne sig, mens de arbejder. På den måde tager rederierne også et medansvar for, at ufaglærte, der i en ung alder begynder at arbejde, på et senere tidspunkt i deres liv kan få adgang til uddannelse eller en anden karrieremulighed. Den nye overenskomst giver mulighed for at indgå aftale om at tilrettelægge arbejdet, så der er plads til for eksempel at tage en studentereksamen eller en anden uddannelse samtidig med, at man arbejder.
Endelig indeholder den nye overenskomst mulighed for at etablere puljeordninger i de enkelte rederier. I tilfælde af afskedigelser kan puljeordningerne bidrage til finansiering af uddannelse til de opsagte medarbejdere og dermed bidrage til at forbedre deres muligheder for at finde nyt job.
Kilde: Danmarks Rederiforening