RAL- samarbejde årsag til drop af Aalborg
Den aftale, som Royal Arctic Line, RAL, indgik med det islandske rederi Eimskip i foråret er grunden til, at det selvstyre-ejede rederi nu vil ophæve kontrakten med Aalborg Havn før tid. I stedet vil RAL bruge den islandske havn i Reykavik som basishavn.
”Beslutningen ligger i direkte forlængelse af den aftale, som vi indgik med islandske Eimskip i maj i år”, siger RALs administrerende direktør, Verner Hammeken til sermitsiaq.ag.
Aftalen med Eimskip indebærer at de to selskaber deles om nogle af de større skibe for bedre at udnytte kapaciteten. For RAL er det dog vigtigst, at rederiets skibe bliver tilsluttet Eimskips internationale sejlads og derved lettere får adgang til de globale markeder.
Verner Hammeken ser store muligheder i ændringen, både når det gælder impor og eksport.
For RALs eksportkunder betyder der, at varerne i højere grad kan forarbejdes i Grønland og derefter langt mere effektivt kan sendes ud i verden. For importen betyder det, at Grønland bliver langt mindre afhængig af danske varer.
”Vi har set, hvad der skete på Færøerne, da man gjorde noget tilsvarende. Her faldt andelen af danske varer fra 90 til 60procent”, siger Hammeken.
Planen er, at RAL fremover sejler fra Nuuk til Reykjavik. Herfra går turen sammen med Eimskip så videre til Rotterdam i Holland, der er Europas suverænt største containerhavn, og dermed porten til resten af verden. I Danmark vil man benytte containerhavnen i Århus.
Verner Hammeken lægger ikke skjul på, at han er irriteret over, at Aalborg Havn A/S har meldt ud inden parterne har haft lejlighed til at forhandle. Aalborg Havn står fast på, at aftalen med RAL løber frem til udgangen af 2022. Formandskabet i de to selskaber skal efter planen mødes senere på måneden.
RAL har meddelt sine ansatte i Aalborg, at de ikke skal regne med beskæftigelse i virksomheden efter 2019. Verner Hammeken siger til sermitsaaq, at han naturligvis har forståelse for, at det ikke er nogen behagelig situation for de pågældende, samt at det naturligvis også er en dårlig nyhed i Aalborg.
Kilde: Sermiaq.ag