På vej mod sikker ophugning af skibe
IMO og 63 lande har netop vedtaget en ny konvention om sikker og miljømæssig forsvarlig ophugning af skibe, så ophugning af skibe under kummerlige forhold især i fattige lande fremover undgås.
Danmark har været meget aktiv i arbejdet, og konventionen har derfor et markant dansk grønt fingeraftryk.
"Konventionen er et kæmpe stort skridt i den rigtige retning. Det er vigtigt, at der kommer internationale regler, så skibe kan ophugges sikkert og miljømæssigt forsvarligt i hele verden", siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V.
"Jeg tror på, at denne konvention kan være med til at sikre, at der reelt sker ændringer i måden at ophugge skibe på. Billeder af folk i fattige lande, der hiver farlige stoffer ud af skibe med de bare hænder uden beskyttelse, sætter sig på nethinden, og det, håber jeg, bliver fortid med den nye konvention. Det er helt uacceptabelt at gamble med både sundhed, sikkerhed og miljø på den måde", siger miljøministeren.
Konventionen har været forhandlet siden 2005 og er netop vedtaget endeligt i dag på en diplomatkonference i Hong Kong. Konventionen regulerer skibe fra vugge til grav. Den stiller både krav til hvilke stoffer, der må bruges ved design af skibene, og skibe skal have en opdateret liste over alle farlige stoffer i skibets konstruktion. Samtidig er der stramme krav til, at ophugningen foregår sikkert og miljømæssigt forsvarligt. Det er helt centralt for miljøbeskyttelsen, at der er styr på regler og procedurer både i det land, hvor et skib hører til (flagstaten) og der, hvor det er på vej hen til ophugning
Som et helt nyt element i den internationale regulering af skibe bliver ophugningslandene nu forpligtet til at sikre, at en række sikkerheds-, sundheds- og miljøhensyn overholdes, inden en ophugningsvirksomhed overhovedet kan få en autorisation til at ophugge skibe. En ophugningsplan skal sikre, at der er styr på, om den konkrete ophugningsvirksomhed er i stand til at håndtere det pågældende skib sikkert og miljømæssigt ansvarligt. Næste skridt bliver at få konventionen implementeret hurtigst muligt.
"Jeg vil gøre mit til, at Danmark får den ratificeret hurtigt, og jeg vil opfordre andre lande til det samme, så den kan træde i kraft hurtigst muligt. Jeg er glad for, at den danske rederiforening og skibsbranchen bakker fuldt op om konventionen, så vi står sammen med erhvervet om at passe på vores miljø", siger miljøministeren.
Der har tidligere været stor opmærksomhed omkring ophugning af skibe på strandene i Indien og Bangladesh. Begge disse lande - samt andre kendte ophugningslande som Pakistan, Kina og Tyrkiet - har skrevet under på den nye konvention.
For at konventionen kan træde i kraft, skal den ratificeres af mindst 15 lande og 40 % af verdens skibstonnage samt 3 % af ophugningskapaciteten skal være opfyldt af de ratificerende parter.
Kilde: Miljøministeriet