Ophugningsfond er en dårlig idé
EU har planer om at etablere en finansieringsfond til skibsophugning, men det synes Danmarks Rederiforening er en rigtig dårlig idé. Danmarks Rederiforening har derfor punktet på sin dagsorden for implementeringsrådets første møde, som finder sted i dag.
”EU har planer om at etablere en fond inden for skibsophugning. Alle skibe uanset flag, vil blive pålagt en havneafgift, når de anløber EU”, fortæller Simon Bergulf, sekretariatschef i Danmarks Rederiforening, til Maritime Danmark.
Alle skibe, der anløber EU-havne skal dermed have en skibsophugningslicens, som der skal betales for. Kapitalen ophobes i fonden og bliver udbetalt til den reder, der ophugger skibet, men kun hvis ophugningen finder sted på en facilitet, der er medtaget på listen over EU-godkendte ophugningsanlæg.
”Vi mener, der er nogle fundamentale problemer i konceptet. For det første er det baseret på, at priserne ikke vil ændre sig. Hvad gør man så, når stålprisen ændrer sig. Det er den ene ting, men derudover er det dybt problematisk, at der ikke bliver ophugget ret mange danske skibe. Danske rederier har en ret moderne flåde, og vi kommer til at bidrage til en fond, som vi ikke får ret meget ud af”, siger Simon Bergulf.
Det skyldes, at danske rederier typisk sælger skibene 10-20 år, inden de er ophugningsmodne. Hvis et rederi sælger et 10 år gammelt skib, som har sejlet fast på EU-havne, vil der været opsparet et større ophugningsbeløb i skibet. Men det beløb kan ikke bare lægges oven i salgsprisen for skibet, for skibet vil sandsynligvis blive udbudt i konkurrence med andre skibe, som måske ikke har sejlet ret meget inden for EU. Dermed er der en stor risiko for, at rederen mister værdien af det opsparede beløb. Det vil stille danske rederier konkurrencemæssigt dårligt.
”Det er faktisk store summer pr. skib, der vil blive tale om. I 2013 regnede vi ud, at det vil koste 300.000 euro pr. skib pr. år for et skib i Emma Mærsk-klassen. Og det vil blive endnu mere for de skibe, der kun sejler inden for EU”, siger Simon Bergulf.
”Hong Kong-konventionen er ikke trådt i kraft endnu, men vi kan se, at den allerede har haft konsekvenser, fordi ophugningsværfterne kan se en businesscase i at overholde Hong Kong-konventionen. EU skal hellere arbejde videre med eksempelvis Alang i Indien, som allerede lever op til Hong Kong-konventionen, og sikre, at de har nogle ordentlige faciliteter”, siger Simon Bergulf.
Rederiforeningen ser gerne dels, at Danmark arbejder for, at Hong Kong-konventionen træder i kraft snarest muligt. Foreløbig har kun tre lande ratificeret Hong Kong-konventionen. Dels bør EU arbejde for, at ophugningsværfterne i Indien, Bangladesh og Pakistan får bedre faciliteter. Rederiforeningen vil derfor tage ophugning med på dagsordenen i implementeringsrådet.
Redaktionen