Nyt sømærke registrer også strømforhold
Strømforholdene kan have stor indflydelse på sejladssikkerheden. Det er derfor vigtigt at have kendskab til disse. Søfartsstyrelsen har udviklet en model, multifunktionssømærket, i samarbejde med DMI, hvor man monterer strømmålerudstyr på en almindelig lystønde.
”En almindelig standardlystønde lader sig nu nemt ændre til et multifunktionssømærke, da konceptet er standardiseret og kun kræver, at få komponenter på sømærket udskiftes”, siger driftscenterleder Jørgen Royal Petersen fra Driftscenter Korsør.
Multifunktionssømærket er billigere og mere driftssikkert end de oprindelige strømmålerbøjer. Løsningen har længe været benyttet til at levere strømdata til DMI, men den kan også være en god pakkeløsning for havne eller entreprenører, fx for offshore vindmølleparker, der alligevel skal afmærke et arbejdsområde.
Der er mange fordele ved at måle strømmen via en traditionel lystønde. Lystønden er af jern og derfor langt mere driftsikker om vinteren end de skrøbelige strømmålerbøjer, der er af plastik og har solpaneler, som er utroligt sårbare over for is.
Der tale om en opgradering af en traditionel lystønde, hvilket er væsentligt billigere end at anskaffe en strømmålerbøje. Sømærket er i sig selv en afmærkning og kræver derfor ikke ekstra afmærkning placeret omkring. Det reducerer driftsomkostningerne.
Det er Driftscenter Korsør i Søfartsstyrelsens afdeling Farvandsafmærkning og Navigation, som har stået for udviklingen af multifunktionssømærket sammen med DMI.
Det nye koncept har siden forsøgsstadiet været benyttet af DMI, som er så tilfredse med konceptet, at man forventer at indfase den nye type bøjer, når ældre bøjer skal udskiftes. Multifunktionssømærket kan også være en løsning for andre, der i forvejen har brug for afmærkning.
”Det kan være en interessant model for havnen, kraftværket, olieterminalen eller entreprenøren, som fx etablerer en offshore vindmøllepark. De får en pakkeløsning, hvor strømmåleren er integreret i det nødvendige sømærke, som kræves for at afmærke arbejdsområdet. Samtidig er det en billig og robust løsning. Dette er et godt eksempel på, at de driftsrelaterede erfaringer går godt i tråd med innovation, produktudvikling og økonomisk forsvarlige løsninger, som også kan bruges eksternt”, siger Jørgen Royal Petersen.
For interesserede er det muligt at se online data fra DMI’s strømmålerstationer på www.dmi.dk/hav/maalinger/stroem
Strømdata på den nordligste position i Storebælt, Østerrenden N, leveres fra det omtalte multifunktionssømærke, og data for hastighed og retning opdateres hvert 10. minut.
Kilde: Søfartsstyrelsen