Nye fiskearter truer Middelhavet
En invasion af fiskearter i det østlige Middelhav har givet store ændringer i fiskeindustrien og truer lokale arter, viser ny israelsk forskning. Omfanget er det bredeste i verden ifølge forskerne. De har sammenlignet fiskearter fanget ved den israelske kyst for to årtier siden med dem, der fanges i dag.
Undersøgelsen blev lavet for at vurdere ændringer i Middelhavets fiskebestand som følge af den igangværende invasion af fremmede arter fra Det Indiske Ocean og Det Røde Hav via Suezkanalen. Forskere foretog flere rejser i trawlere og undersøgt fangsterne i 2008-11 og sammenlignede deres resultater med tilgængelige data om fangsterne i 1990-1994.
Resultaterne viser, at der i løbet af to årtier er sket en dramatisk ændring i sammensætning af fangsterne, især på dybder mellem 15 og 100 meter.Undersøgelsen blev offentliggjort i sidste måned i det amerikanske tidsskrift Diversity and Distribution.
For to årtier siden udgjorde de invasive arter kun 29 procent af fangsten, nu udgør de mere end halvdelen. For 20 år siden udgjorde disse arter kun en fjerdedel af biomassen (de levende væsener på et givet område), nu har de nået en andel på 55 procent.
Forskerne bemærker, at 55 Indo-Pacific arter, der er kommet ind via Suezkanalen har etableret sig i Middelhavet, den højeste invasionsrate af noget marint økosystem. Halvdelen af de "fremmede" er kommet til i løbet af de sidste 10 år. Seks af arterne har bredt sig så hurtigt, at de nu er blandt de mest almindelige arter i det østlige Middelhav.
Forskerne påpeger, at den omfattende invasion ikke blot er indlysende nær kyster og bugter i det østlige Middelhav, men også i det åbne hav. Forskerne har også bemærket en klar invasiv tendens fra andre arter af dyreliv i Middelhavet.
Ud fra et kommercielt synspunkt, kompenserer den omfattende invasion for den vedvarende rovdrift på den lokale fiskebestand på grund af overfiskeri. Samtidig er de nye arter en trussel mod de lokale arter, som de konkurrerer med om mad og ynglepladser, ofte tvinges de hjemmehørende arter ud af deres naturlige levesteder.
Kilde: Haaretz