Ny lovgivning reducerer ikke fragtraterne
Et stort flertal bestående af både republikanere og demokrater vedtog mandag den af præsident Biden stærkt omtalte Ocean Shipping Reform Act. Biden har tordnet mod containerrederiernes skyhøje rater, men dem kan den nye lov ikke gøre noget ved, påpeger ekspert.
Shippinganalytiker og ejer af Vespucci Maritime, Lars Jensen. Foto: Vespucci Maritime..
Der er i det hele taget ikke lagt op til hurtige ændringer for de amerikanske afskibere, der tørster efter lettere adgang til transport hos de internationale containerrederier, på peger Lars Jensen, ejer af konsulentvirksomheden Vespucci Maritime.
Lovgivningen vil ganske vist gøre det muligt at undersøge, om de forsinkelses og tilbageholdelses gebyrer, som transportørerne opkræver, er i overensstemmelse med den nye lovgivning. Men arbejdet med at definere praksis på området starter først med vedtagelsen eller senest 45 efter og bør være afsluttet inden for et år, fremgår det af loven.
Loven fastslår også, at rederierne ikke “på urimeligvis” skal afvise laster, når der er plads på skibene.
Men det skal også først defines, hvad “på urimeligvis” så rent faktisk betyder. Også det arbejde kan tage mellem 6 og 12 måneder.
Der sker med andre ord ikke noget nu og her, påpeger Lars Jensen i en analyse på Linkedin.
Han understreger også, at der overhovedet ikke er noget i den nye lov, der vedrører priskontrol, konsolidering blandt rederierne, driften af alliancerne mellem de store rederier eller skibsdelingsaftaler.
“Derfor er den politiske retorik, der er set den seneste uge, i forhold til forargelsen over de meget høje fragtrater i forbindelse med påstået mangel på konkurrence, slet ikke en del af lovgivningen,” skriver Lars Jensen med direkte adresse til præsident Joe Bidens voldsomme udfald mod de “udenlandske” rederier.
Han mener, at præsidentens udfald enten kan ses som et forsøg på at få politisk goodwill ved at skabe et - objektivt falsk - billede af, at den vedtagne lovgivning vil reducere de meget høje rater eller et varsel om, at der er yderligere lovgivning på vej.
“Der er et væld af argumenter og data for, hvorfor argumentationen er mangelfuld, men det er ligeså tydeligt, at der er en ekstrem høj frustration over den nuværende situation blandt mange afskibere. Hvilket er meget meget forståeligt i betragtning af den knibe de befinder sig i,” mener Lars Jensen.
Og når det kombineres med de rekordhøje profitter, som containerrederierne indtjener i øjeblikket, kan det ikke udelukkes, at et politisk pres rent faktisk kan føre til mere lovgivning, påpeger han.
Redaktionen