Norden fragtskib fundet 141 år efter forlis
Hollandske vragdykkere har fundet vraget af Nordlyset, et tomastet fragtskib på 1.980 tons dødvægt, der sank under en voldsom storm i Nordsøen ud for Texel i Holland den 18. december 1877. Syv besætningsmedlemmer og to redningsfolk omkom under forliset.
Nordlyset, som rederiet havde taget levering af fra Flensburger Schiffbau-Gesellschaft den 31. august 1877, havde lastet korn i Riga, og var efter et kort ophold i København på vej mod Antwerpen da ulykken indtraf.
Blandt de omkomne var Daniel Wright, en ingeniør, der havde været tilknyttet Norden siden rederiets spæde start. Den britiske ingeniør havde været ombord på Nordens først dampskib også kaldet Norden, da det foretog dets jomfrurejse fra Glasgow tilbage i 1872.
Dette skibs verdensomspændende rejser i dets første par år dannede praktisk talt forbilledet for brugen af Nordens skibe i årtierne derefter.
Tiden efter forliset af Nordlyset vidner om frivillige pengebeløb givet til de overlevende besætningsmedlemmer fra bl.a. andre besætningsmedlemmer ombord på Nordens øvrige skibe.
Nordlyset blev fundet dette efterår af en gruppe vragdykkere i Holland i samarbejde med den hollandske nationale afdeling for arkæologi, med det formål at udforske skibsvrag ud for den hollandske kyst.
Dykkerne havde dykket omkring vraget i nogle måneder med den opfattelse, at det drejede sig om et andet skib ved navn SS Wandle England 1883-1893, men stødte dog senere på genstande, der indikerede, at det i virkeligheden drejede sig om Nordlyset.