Nordatlantiske klynger går sammen
De nordatlantiske lande Norge, Island, Grønland, Færøerne og Danmark har i dagene 19.-20. november været samlet i København, med det formål, at stifte en nordatlantisk maritim/marine klyngealliance
Alliancen, der har fået navnet North Atlantic Ocean Cluster Alliance (NAOCA), er dermed nu en realitet, og udover de nævnte lande indgår yderligere Canada/New Foundland, også som en del af NAOCA. De underskriver efterfølgende aftalen i næste uge.
Aftalen, der blev underskrevet ved mødet i København tirsdag den 20.november, har til formål bl.a. at skabe opmærksomhed omkring muligheden for, at fremme det nordatlantiske samarbejde, og herunder forretningsudvikling indenfor de maritime og marine sektorer.
Med det fælles udgangspunkt, at samtlige lande har en stærk tilknytning til havet og havets ressourcer, såvel som den historiske tilknytning landene imellem, var klyngemødet i København karakteriseret ved, at få identificeret såkaldte ”lavt hængende frugter”. Gennem bl.a. B2B sessioner, diskuterede man ved mødet i København hvorledes NAOCA kan bidrage til innovation og nye forretningsområder, i de nordatlantiske maritime og marine sektorer. Vækst og udvikling af de maritime og marine sektorer gennem opfordring til øget samarbejde, og med udgangspunkt i klyngernes viden om, hvordan dette kan opnås bl.a. som resultat af samarbejde indenfor og imellem maritime/marine klynger på tværs af landegrænser.
Fælles muligheder og udfordringer som de nordatlantiske lande står over for i fremtiden, betegnes derudover som et incitament for stiftelsen af en nordatlantisk klyngealliance. Ved mødet i København kunne man berette om fælles muligheder for alliancen til at bidrage med nye forretnings og innovationsmuligheder indenfor for de 2 klyngeområder; marine og maritimt. Aftalen indebærer bl.a. vidensdeling og udveksling af best practice, fælles Nordatlantiske udviklingsprojekter og initiativer såvel som netværkskontakter, herunder også at komme tættere på muligheder for at skabe innovation, vækst og udvikling i de nationale maritime medlemsvirksomheder. Ved underskrivelsen af aftalen, vedtog parterne således gennem øget samarbejde, at skabe en platform for forbedret innovation og forretningsmuligheder hos de enkelte landes maritime sektorer.
Den nye klynge alliance har allerede på nuværende tidpunkt identificeret områder, hvor medlemmerne af klyngen kan samarbejde fx ved udviklingsprojekter i områder som: Grøn maritim/marine teknologi, kompetence, træning og uddannelse, olie og gas, teknologisk fiskeri og fiskeriudstyr, Aqua kultur, transport og logistik i Nord Atlanten, lokale klynge udviklinger, service indenfor krydstogt industri m.m.
Kilde: EMUC