Medicinrester påvirker økosystemet
Beroligende medicin gør fisk til modige, asociale grovædere Rester af beroligende medicin som ender i vandmiljøet, gør fisk til asociale grovædere. Det vurderer svenske forskere efter et forsøg, hvor aborrer blev udsat for flere slags angstdæmpende medicin.
Efter en dosis Oxazepam, et helt almindeligt lægemiddel, blev aborrerne asociale og hurtigere til at spise deres føde.
Det har en forskergruppe fra Umeå Universitet slået fast i deres undersøgelse af aborrers adfærd. Fiskene blev delt op i tre grupper: dem der modtog en høj dosis medicin, lav dosis medicin, og slet ingen medicin.
“Efter bare et par dage var forskellen på fiskenes opførsel helt tydelig. De fisk, der havde været udsat for Oxazepam, kastede sig over maden, begav sig ud i ukendte og potentielt farlige vande og hang ikke ud med flokken, som aborrer typisk gør”, siger Tomas Brodin ifølge Videnskab.dk.
Det er højst sandsynligt ikke kun aborrer, som vil blive påvirket af medicinrester i vandmiljøet.
“Vi går ud fra, at det også gælder andre arter end aborrer. Det kan have alvorlige konsekvenser på lang sigt, og det betyder, at vi er nødt til se med helt nye øjne på forurening af vand med medicinrester”, siger Tomas Brodin.
Oxazepam har været udbredt siden 1960'erne til behandling af angst og søvnløshed og i kontrollen afsymptomer som følge af alkohol tilbagetrækning.
Kilde: Videnskab