Mary Mærsk med i militærøvelse

Specialoperationsstyrker fra Frømandskorpset gennemførte tidligt søndag aften en gidselredningsaktion i dagslys på containerskibet Mary Mærsk. Aktionen var en del af den store specialoperationsstyrke øvelse Night Hawk 2014, der kører på anden uge i hele Danmark.

”Det er naturligvis en stor opgave at gå om bord i et så stort skib. Samtidig er det begrænset, hvor mange frømænd man kan sætte om bord hurtigt, overraskende og gerne uset. Så vi koncentrerer os om at tage kontrol over de vigtige steder på skibet som kommandobro og maskinkontrolrum, gg så naturligvis redde gidslerne ud af det sikrede rum. Så længe vi har kontrol over de vigtige områder, kan afsøgningen af resten af skibet vente, til der kommer flere kræfter – eventuelt i den nærmeste havn,” siger Kommandørkaptajn Stefan Neubauer Andersen, der er chef for Frømandskorpset.

Efter aftale med Mærsk, havde øvelsen lånt det kæmpestore containerskib Mary Mærsk, der er et af verdens største containerskibe, til at træne indsættelse imod et kapret skib under realistiske forhold.

Under aktionen firede omkring 30 soldater fra Frømandskorpset sig ned på det kaprede skib fra helikoptere. Her skulle de nedkæmpe piraterne rum for rum. Genskabe kontrol over skibet og befri de 23 søfolk, der havde barrikaderet sig i skibets citadel.

Samtidigt holdt et indsatshold bestående af Søværnets militærpoliti, Frømandskorpsets ammunitionsryddere og paramedics sig parat til at tage sig af sårede, bevismaterialer og eventuelle sprængstoffer sig klar til at gå ombord fra hurtigtgående RIB-både, der sejlede i Mary Mærsks Kølvand.

På Fregatten Niels Juel, der under hele operationen holdt sig i nærheden, var der opstillet et mikrohospital med to kiruger, der hurtigt ville kunne behandle selv meget voldsomme skader på eventulle sårede.

Frømændene havde indenfor en times tid kontrol over skibet, der efterfølgende blev sejlet ind til Århus havn.

Det lykkedes soldaterne at redde alle gidsler, selvom et af dem blev såret under ildkampen med piraterne ombord.

Frømændene brugte herefter det meste af natten på at gå skibet igennem med tættekam, før de med sikkerhed kunne erklære skibet piratfrit.

Som Danmarks maritime specialoperationsstyrke er bording af skibe en af frømandskorpsets kerneopgaver, og det er noget, de træner ofte på mindre øvelser og som de fleste har prøvet for alvor i Det Indiske Ocean. På øvelse Night Hawk er der dog indsat så mange specialoperationsstyrker, at man også kan øve det omfattende planlægnings- og efterretningsarbejde, der går forud for en operation.

”Opgaven er absolut reel i forhold til hvad vi har set ske i området ud for Somalia. Det er en vigtig del i at sikre Danmarks maritime interesser globalt. Frømændene har fået trænet den konkrete indsættelse på et relevant skib, og staben har haft mulighed for at gennemføre en lige så reel planlægning med indsamling af alle de mange oplysninger, der skal til for at løse opgaven, ” siger Stefan Neubauer Andersen.

Øvelse Night Hawk kører i hele Danmark frem til 2. oktober.

Mærsk deltagelse i øvelsen skal ikke ses som et udtryk for en ændret trusselsvurdering omkring rederiets skibe.

Kilde: Forsvaret

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

04.05.2025Maritimedanmark.dk

Danske fregatter deltager i stor øvelse

29.04.2025Maritimedanmark.dk

Hangarskib taber jagerfly til 400 millioner kroner

24.04.2025Maritimedanmark.dk

Skoleskibet Georg Stage fylder 90 år

23.04.2025Maritimedanmark.dk

Trawler sejlede i timevis for at hjælpe nødstedte

20.04.2025Maritimedanmark.dk

Politikutteren Sisak solgt på auktion

17.04.2025Maritimedanmark.dk

Søværnet får kystbaserede anti-skibs missilbatterier

15.04.2025Maritimedanmark.dk

Georg Stage runder 90 år

15.04.2025Maritimedanmark.dk

Havnebusserne runder en million passagerer

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark