Lus takker nej til laks
Laksens modtandsdygtighed overfor lus er i høj grad genetisk arvelig. Dermed kan man avle laks med egenskaber som lusene ikker er så vilde med.
De fleste midler mod lakselus har en bagside. Eksempelvis bliver lusene resistente overfor midler som i første omgang holder dem fra fiskene. Der hvor researchen rykker for tiden, er med den såkaldte genetiske vaccine.
“Vores forsøgsresultater tyder, på at dette kan være vejen at gå for at løse luseproblemet. Laksens modstandskraft mod lus kan øges ved at bruge fisk fra familier som kun i lav grad er udsatte for angreb fra luselarverne som stamfisk for nye generationer med opdrætslaks”, siger seniorforsker og projektleder hos Nofima, Bjarne Gjerde.
Hvis man udvælger og opdrætter laksefamilier som genetisk har god modstandsdygtighed overfor laks, så man man forbedre denne evne med 24 % per generation. Det betyder en akkumuleret effekt på hele 75 % over fem generationer.
Projektet ‘Mot avl for auka motstandskraft mot lus hos laks’ finansieres af Norges forskingsråd, Fiskeri og havbruksnæringens forskingsfond samt SalmoBreed A/S.
Kilde: Nofima