Lav oliepris gør nordlige oliefelter urentable
Den nuværende lave oliepris gør det urentabelt at bore efter olie i felter i Barentshavet og Norskehavet. Den norske regering har ellers sat det som sit mål at udvikle Nordnorge som et vækstområde. 43 procent af de uopdagede olie- og naturgasressourcer i norske havområder ventes at være i Barentshavet.
Den lave oliepris, der nu befinder sig under 50 dollar for en tønde Nordsø-olie, betyder, at olieselskaberne udsætter planlagte udbygninger og efterforskning i Nordnorge. Det betyder igen færre ordrer til underleverandørerne, som dermed også må skære i deres aktiviteter.
Blandt de mange selskaber, som har aktiviteter i det nordnorske område, finder man danske Rambøll, der har kontor i Tromsø.
”Infrastrukturen i Nordnorge er jo så stor og kostbar, og afstandene er så store. Kun projekter i olie- og gasindustrien, der er store og lønsomme, vil blive sat i gang”, siger Cathrine Henaug, team manager i miljøafdelingen i Rambøll Olie & Gas.
Olieprojekter i det arktiske område kræver en oliepris på 120 dollar pr. tønde for at være lønsomme, og med en oliepris på 50 dollar pr. tønde er ingen af felterne i Barentshavet lønsomme. Olie- og gasprojekter i det arktiske område, dvs. i Grønland, Canada, USA, Rusland og altså Norge, er de første projekter, som bliver sat på standby.
Rambøll Olie & Gas har cirka 1.000 medarbejdere og kontorer i Danmark, Norge, Rusland, Abu Dhabi, Qatar, Indien og USA. Rambøll Olie & Gas arbejder blandt andet med rørledninger, projektering af platforme, miljø og vedligehold.
Kilde: Berlingske Business