Lastsikring i containerskibe

Møde 14 i IMOs underkomite for transport af farligt gods, faste laster og containere har netop holdt møde, hvor blandt andet et nyt sæt retningslinier til fremme af sikre arbejdsforhold under lastsikring i containerskibe var på dagsordenen.

Drøftelsen vanskeliggjordes af, at en række lande ønskede at anvende ILO minimumsbredder på de arbejdssteder, hvor lastsikringen fandt sted. For hovedparten af de eksisterende containerskibe ville dette således medføre betydelige konstruktive ændringer.

Under mødet lykkedes det at finde en balance, hvorefter operative tiltag skulle gennemføres for alle containerskibe, mens konstruktive krav - som udgangspunkt - kun fandt anvendelse på skibe konstrueret på eller efter 1. januar 2005.

Forslaget fremsendes nu til den maritime sikkerhedskomite med henblik på endelig vedtagelse.

En række lande fandt det uheldigt, at der helt op til ikrafttræden af den kommende udgave af IMDG-koden skete ændringer heri. Underkomiteen fandt imidlertid, at paralleliteten til de overordnede FN retningslinier for transport af farligt gods ( "United Nations Orange Book") skulle fastholdes, ligesom sikkerhedsmæssige og praktiske grunde kunne tale herfor.

Underkomiteen fandt herudover, at forslag der vedrørte multimodale transporter, typisk containertransporter, som første skridt skulle forelægges det overordnede FN organ. Herved kunne det sikres, at der anvendtes identiske regler gennem hele transporten.

Den kommende obligatoriske kode for transport af faste bulkladninger (International Maritime Solid Bulk Cargoes Code - IMSBC Code) træder i kraft den 1. januar 2011. Det blev i forbindelse hermed drøftet, hvorledes der skulle føres tilsyn med efterlevelse af koden, herunder om der skulle udstedes et særskilt certifikat som dokumentation herfor.

Det forventes, at underkomiteen på sit næste møde i september 2010 bliver enig om udkast til retningslinier herfor.

En række produkter må ikke placeres op mod varme områder, typisk opvarmede fuelolietanke, settling-tanke m.v. Det er imidlertid ikke defineret, hvornår området skal betragtes som "varmt" i kodens forstand. Underkomiteen blev derfor enig om at definere varme områder som områder/tanke, hvor temperaturen oversteg 55°.

Med henblik på at reducere transportbehovet oparbejder visse afskibere jernmalm til det såkaldte "Direct Reduced Iron". Dette prod ukt har imidlertid tendens til selvopvarmning, ligesom det kan afgive større mængder brandbare gasser. Transporter heraf er derfor underlagt betydelige restriktioner.

Hvor den mest anvendte metode i praksis er at erstatte luften i lastrummet med en inaktiv gasart (inertning), blev der lagt op til, at en kraftig ventilering af lastrummet kunne være et alternativ hertil. Underkomiteen fandt imidlertid, at ventilering var underlagt en række ukontrollerbare parametre, ikke mindst vejrforholdene, hvorfor den ikke, på det foreliggende grundlag, fandt at dette kunne erstatte en inertning.

Foranlediget af en række (nye) ulykker i forbindelse med adgang til lukkede rum blev underkomiteen enige om at etablere en korrespondancegruppe, som med afsæt i eksisterende vejledninger skulle fremme opmærksomheden herom. Der var fremsendt et forslag om obligatorisk sikkerhedstræning i adgang til lukkede rum. Behandling heraf lå imidlertid uden for underkomiteens beføje lser. Forslagsstilleren blev derfor opfordret til at fremsende fors

Med afsæt i en opfattelse af, at alene farligt gods containere til transport af bulkladninger skulle forstærkes efter godkendte principper herfor, blev det foreslået at ophæve kravet for alle bulk-containere. Afskibere skulle således selv vurdere behovet for forstærkninger og i påkommende tilfælde sørge herfor. Underkomiteen fandt imidlertid, at bulkcontainere skulle forstærkes efter faste normer, ligesom leverandøren af transportenheden var den bedst egnede til at sikre dette. Herudover blev det på mødet tilkendegivet, at principperne i IMOs vejledning for pakning af containere og træning med henblik herpå burde finde anvendelse, uanset om der var tale om transport af farligt gods eller ej.

Efter en række ulykker med tankcontainere, som indeholdt produkter med vægtfylde tungere end luft, blev det besluttet at forbyde stuvning under dæk af disse, allerede fra 1. januar 2010.

Fumigerede containere blev jævnligt af mærket som farligt gods, klasse 9. Underkomiteen fandt en sådan afmærkning uheldig og misvisende, hvorfor der var enighed om, at fumigerede containere skulle afmærkes som sådanne, mens afmærkningen skulle fjernes, når de var ventilerede og gasfri.

Med henblik på at forebygge kollaps i containerstakke, når der anvendes containere med forskellig strukturstyrke, blev underkomiteen enig om at opfordre ISO til at udvikle afmærkningskriterier, som kunne fremme at sådanne begrænsninger blev inddraget i lastplanlægningen.

Kilde: Søfartsstyrelsen

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

23.04.2025West-Marine A/S

Sponseret

Levering af maksimal komfort

14.04.2025Maritimedanmark.dk

Martec Skagen får ny førstemand

10.04.2025Maritimedanmark.dk

Havbundsundersøgelserne er gået i gang i Lillebælt

09.04.2025Maritimedanmark.dk

DSV køb af DB Schenker er godkendt af EU

07.04.2025Maritimedanmark.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Maritimedanmark.dk

Monjasa flytter bunkerskib til Den Mexicanske Golf

26.03.2025Maritimedanmark.dk

Blue Water-koncernes resultat i voldsomt fald

14.03.2025Maritimedanmark.dk

Dan-Bunkering ansætter tørlast- og brændstofleverandør chef

Jobmarked

Se alle

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark