Laks kan blive fastere i kødet
Forsker Thomas Larsson fra Nofima har lavet en doktorafhandling om, hvordan norske opdrættede laks kan få fastere filet, som forbrugerne opfatter som kvalitet og sundhed i fisken. Nøglen til en solid laksefilet ligger i den effektive forbrænding af næringsstoffer i cellerne, som er genetisk bestemt.
“For at finde ud af, hvad der biologisk adskiller laks med bløde og faste fileter, har vi brugt en metode kaldet microarray. Dette er en metode til at undersøge om generne aktiveres eller deaktiveres i laks med varierende styrke i musklerne. Gen-analyserer forklarer, hvad der sker i fiskene på et molekylært niveau og indikerer, hvad der forårsager uønsket blødhed i fileter af opdrættede laks,” siger Larsson.
Microarrays er udviklet af Nofimas Aleksei Krasnov. Dette er en ideel metode til undersøgelse af reguleringen af gener i laks. Den nye tilgang gjorde det muligt for første gang at beskrive de biologiske årsager til variation i konsistensen af laksefileter.
Analyserne viste, at en laks med fast kød havde højere aerob metabolisme, anvendelse af fedt som brændstof, end dem med blødere fileter. Velfungerende mitokondrier var en forudsætning for dannelsen af fastere konsistens.
Laks som fik ekstra glutamat, i deres foder, en aminosyre, blev stimuleret til at have mere aerob metabolisme. Ved genetisk at opdrætte laks kan man altså stimulere dannelsen af en fastere filet.
Thomas Larsson er 31 år gammel og kommer fra Lysekil, Sverige.
Kilde: kyst.no og nofima.no