Læsø gør klar til Jomfruhummerfestival
Alle sejl er sat på Læsø til årets største kulinariske begivenhed – Jomfruhummerfestivalen 2012 - der finder sted 4. august på Østerby Havn.Festivalen finder i år sted for 9. gang og den har udviklet sig til en festdag for både deltagere og publikum.
Toppen af den skandinaviske kokkestand vil overgå sig selv i et mekka af innovativ madkunst i dysten om trofæet - Den gyldne Jomfruhummerklo. Og der er her, publikum strømmer til for at kikke kokkene over skulderen og smage hummerlækkerier i alle mulige variationer fra boderne på festivalpladsen.
De fem konkurrerende kokke er i år:
Michael ”Miv” Pedersen – Restaurant Villa Vest, Lønstrup Rungtiwa Chummongkhon - Brasserie Ferdinand, Aarhus Morten Falk - Restaurant Nimb Louise, København Boris Buono - Krogs Fiskerestaurant, København Adrian Norwood - Restaurant Geranium, København
Kokkekonkurrencen går ud på at skabe en sublim smagsoplevelse – gerne i symfoni med øens øvrige råvarer. Eneste must er, at jomfruhummeren er i centrum. Derudover er der fri fantasi - alt kan ske - og dommergruppen er blevet overrasket gang på gang.
Retterne vil blive bedømt af fire dommere med kræsne smagsløg og hver sin gastronomiske kompetence:
Per Mandrup, tidligere teamleder af det danske kokkelandshold
og overdommer,
Helle Brønnum Carlsen,
madskribent og fritids læsøbo,
Keld Johnsen, kok og sommelier fra restaurant The Diplomat i København,
Erwin Lauterbach er ny i dommergruppen. Han er en institution i madverdenen og har gennem 20 år drevet Restaurant Saison i Hellerup. Sidste år overtog han Restaurant Lumskebugten i København.
Helle Brønnum Carlsen har medvirket i dommerpanelet i alle årene. Hun har sin egen forklaring på, hvorfor den årlige Jomfruhummerfestival tiltrækker stadigt flere besøgende:
” Det er et miks af suveræn gastronomi og en pragtfuld folkelighed med mennesker, der kommer alle steder fra for at overvære en festlig begivenhed. Efterhånden kommer rigtig mange til Læsø alene for festivalens skyld”, siger Helle Brønnum Carlsen.
For de besøgende vil festpladsen være et rent mad-paradis, hvor der kan købes forskellige hummer og fiskeretter fra øens lokale restauranter, fra Food College Aalborg og Festivalens Jomfruhummerbod med Erwin Lauterbach og Søren Gericke som gæstekokke. Dertil kommer øl, vin og kaffeboder.
Zonen for Madkultur vil være endnu en attraktion på festivalen i år med projektet ”Flæk din hummer”. Det handler om en event, der kobler mad sammen med oplevelser og inddrager publikum direkte i et måltid efter mottoet: fra jord – eller hav – til bord.
Zonen for madkultur er et projekt under Erhvervsministeriet. Samarbejdet med Jomfruhummerfestivalen er en del af det regionale projekt Nordjyske Perler, der har som mål at knytte mad sammen med oplevelser i en kulinarisk markedsføring af Nordjylland.
I året for Rebildselskabets 100 års jubilæum får Læsø Jomfruhummerfestival også et amerikansk indslag. Udover den amerikanske kok Adrian Norwood fra Restaurant Geranium har den amerikanske ambassadør Laurie S. Fulton sagt ja til at overrække ”Den gyldne Jomfruhummerklo til vinderen af kokkekonkurrencen”.
Kilde: jomfruhummerfestival.dk