Krydstogtskibe forurener København
De ser imponerende og indbydende ud, når krydstogtskibene lægger til kaj tæt på Københavns centrum. Men byens rekordmange krydstogtskibe udgør et stigende forureningsproblem. Og det kniber med indsatsen. Det skriver business.dk
Det går forrygende med at tiltrække krydstogtskibe til Københavns havn. Allerede nu er der anmeldt over 340 anløb af krydstogtskibe i løbet af sommeren 2011. Det er det højeste antal nogensinde, og tallet vil sandsynligvis snige sig op på over 350, efterhånden som krydstogtrederierne får planlagt den kommende sæson.
Men lige så gode de mange skibe er for byens turismeindustri, lige så dårlige er de for københavnernes sundhed. Luftforurening fra krydstogtskibe, der ligger til kaj, er et overset miljøproblem. Støj-, partikel- og luftforurening i form af svovldioxid, kvælstofoxider og CO2 bliver udledt fra specielt krydstogtskibene, der genererer deres strømforbrug med dieseldrevne generatorer.
"Problemet i Danmark er, at man fortsat pålægger den strøm, krydstogtskibene får leveret, afgifter. Dermed bliver det helt umuligt at konkurrere med den olie, som skibene kan købe afgiftsfrit. Flere ser elinfrastrukturen omkring havnene som et problem, men teknologien er til rådighed. Og fordelingen af investeringerne mellem forsyningsselskaber, havne og skibene har ikke været et problem i landene omkring os, som allerede nu har mange af disse installationer", siger Morten Brandborg, marineansvarlig hos ABB, til business.dk
Og strømforbruget er enormt. Ét gennemsnitligt krydstogtskib ved kaj i ti timer genererer CO2 svarende til, at 10.000 biler tog turen fra København til Milano.
"Det kan undre, at flere store byer i Danmark har store ambitiøse planer for, hvordan de vil nedbringe udledningen af CO2, men ingen har fokus på det her område, hvor der ellers er meget at hente. I København alene løber udledningen fra krydstogtskibene på årsplan op i mængder, der overstiger udledningen fra samtlige personbiler indregistreret i Københavns Kommune", siger Morten Brandborg til avisen.
Hos By og Havn, der driver Københavns Havn, oplyser man, at man netop nu undersøger muligheden for at forsyne skibe med landstrøm på havnens kommende krydstogtkaj, der efter planen skal stå færdig i 2012:
"Vi forbereder den nye kaj til landstrøm, men vi venter på, at der bliver vedtaget internationale standarder for strømforsyningen i forhold til bl.a. frekvens og strømstyrke. Det nytter ikke noget, hvis vi indfører et system, som en stor del af skibene ikke kan benytte", siger Pernille Garde Abildgaard, pressechef i By og Havn, til business.dk.
Kilde: business.dk