Kronik: Mere erhvervsliv i udenrigspolitik

Adm. direktør i Danmarks Rederiforening Anne H. Steffensen og Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri, er personerne bag en kronik: ”Vi skal prioritere i dansk udenrigspolitik – fokusér på erhvervsløsninger, der kan konkurrere”; bragt i Børsen og gengivet på DRFs hjemmeside.

”Vi kan ikke det hele. Så kort kan det siges, når vi taler dansk udenrigspolitik, som eksekveres af en udenrigstjeneste, som over år har fået spændt livremmen gevaldigt ind. Derfor er det også fuldt fornuftigt, at vi får friske øjne på vores udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Til det formål skal ambassadør Peter Taksøe-Jensen snart levere en udredning, der binder en sløjfe om både globale udviklingstræk og Danmarks udfordringer og muligheder på den udenrigspolitiske scene.

Det er ikke nogen let opgave. For faktum er, at forventningerne til de udenrigs- og sikkerhedspolitiske værktøjer kun er vokset.

Det har været spændende for os begge at være medlemmer af Taksøe-Jensens følgegruppe.

Diskussionerne spænder vidt, når arbejdet skal munde ud i et samlet bud på en stærkere samtænkning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvarspolitik, handelspolitik og eksportfremme samt udviklingspolitik.

Der er mange interesser i spil for dansk erhvervsliv fra Arktis i nord til Afrika i syd.

Et af de områder, vi begge har slået på, er, at der sættes fart på den kobling mellem handelspolitik, erhvervsfremme og udviklingsbistand, som Udenrigsministeriet har arbejdet med i en årrække.

At øge samhandlen med udviklingslandene er ikke blot i dansk interesse, men i høj grad noget, som de selvsamme lande efterspørger. Det kræver øget samarbejde om bedre rammevilkår for erhvervslivet og nye finansieringsinstrumenter.

Et eksempel er den nye danske landbrugsinvesteringsfond, som udenrigsministeren netop har søsat, hvor udviklingsbistand og penge fra danske pensionskasser skal bruges til investeringer i udviklingslande.

Vel at mærke på konkurrencedygtige vilkår og med afkast til investorerne.

Det er rigtig godt, at dansk udviklingspolitik ikke har berøringsangst over for erhvervslivet, for vi er en væsentlig del af det fundament, der skal skabe udvikling og bekæmpe fattigdom.

Det blev cementeret med vedtagelsen af FN's nye udviklingsmål i 2015.

I slutdokumentet fra FN-topmødet peges der på det private erhvervsliv og international handel som motorer, der skal sikre målet om økonomisk vækst og mindre global fattigdom.

Skal der leveres på denne konto, kræver det både private investeringer og en udviklingspolitik, der i højere grad understøtter samhandel og privat beskæftigelse i udviklingslandene.

Med andre ord skal der leveres på det gamle ordsprog om, at man i stedet for at give en fattig mand en fisk til at spise sig mæt, skal give ham en fiskestang og lære ham at fiske, så han kan mætte sig selv og sin familie.

Det er dog kun første skridt. Der skal også være mulighed for at få finansiering til at etablere et produktionsanlæg, som gør det muligt at forarbejde fiskene og bevæge sig op i værdikæden.

Mindst lige så vigtige er investeringerne i infrastruktur, så den lokale fiskefangst kan blive transporteret ud til regionale og globale markeder. Netop vigtigheden af at udbygge infrastruktur er da også blevet anerkendt af FN som et selvstændigt udviklingsmål. Her kan Danmark også noget.

Tag eksempelvis containerterminalen i Apapa i Nigeria, som er en af de danskopererede havne i Afrika. Den blev overtaget af APM Terminals i 2006, som efterfølgende har investeret ca. 2 mia. kr. i terminalen.

Det har resulteret i, at ventetiden for skibene er faldet fra 4,69 dage til 0,16 dage, hvilket forbedrer vilkårene for eksportvirksomhederne i regionen.

Der er altså ikke blot arbejde til ca. 1000 lokale nigerianere. Havnens forbedrede effektivitet sikrer også billigere forsyningskæder ind og ud af landet til gavn for lokale producenter og forbrugere.

Danske virksomheder bidrager allerede i dag til at skabe arbejdspladser og udvikle ny viden og teknologi, der sætter gang i udviklingen. Potentialet er dog endnu større, og derfor ser vi gerne indsatsen styrket. Men det skal ske som en del af en prioritering.

Derfor ser vi frem til den endelige udredning og støtter ambitionen om stærkere samtænkning af dansk udenrigspolitik”, skriver de to adm. direktører i den fælles tekst.

Kilde: Danmarks Rederiforening

Relateret indhold

06.05.2024Maritimedanmark.dk

Royal Arctic Line besætter vigtige topposter

06.05.2024Maritimedanmark.dk

Fejl udsætter fuld produktion fra Tyra-feltet

30.04.2024Maritimedanmark.dk

DanPilot ud af 2023 med et lille overskud

29.04.2024Maritimedanmark.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

19.04.2024Maritimedanmark.dk

Danmarks Skibskredit tæt på at blive solgt

10.04.2024Maritimedanmark.dk

DFDS på milliard-indkøb i Tyrkiet

08.04.2024Maritimedanmark.dk

Brofag på 150 tons fjernet i weekenden

04.04.2024Maritimedanmark.dk

Danske Netcompany skal levere AI-baseret platform til digital transformation i P&O Ferries

Jobmarked

Se alle

MARPRO Search & Selection

Shipping Trainee

Are you dreaming of unfolding your talent and to work with shipping in an international agency company where no two days are alike? Then we can offer you an exciting and developing apprenticeship at Leth Danish Straits a subsidiary to Leth and Inchcape Shipping Services.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Marstal Navigationsskole

2 undervisere til Marstal Navigationsskole

Vil du uddanne fremtidens danske søfolk? Vil du sætte mere gang i udviklingen af bæredygtig skibsfart? Her er din enestående chance for at arbejde med videbegærlige mennesker OG blive en del af fremtiden!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

25.05.2024

ÆrøXpressen

Skibsfører søges

ÆrøXpressen søger en skibsfører til ruten mellem Marstal og Rudkøbing til ansættelse snarest muligt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DanPilot

Lods og lodsaspiranter søges til DanPilot

Har du minimum to års effektiv sejltid som overstyrmand eller kaptajn, og har du ambition om at specialisere dig som Lods? Så er det måske dig vi står og mangler.

Område

Hele Danmark

Ansøgningsfrist

30.12.2024

Aalborg Kommune

Aalborg Kommune søger skibsfører til Færger

Aalborg Kommune søger en skibsfører til varetagelse af sejlads ved overfarterne Hals-Egense og Aalborg-Egholm. Færgedrift er en del af infrastrukturen i Aalborg Kommune og formålet med den er at sørge for forbindelse for biler, passagerer og gods på de to overfarter. I det daglige løses opgaverne på færgerne af personalet i samarbejde med overfartslederen.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2024

Thyborøn-Agger Færgefart

Navigatør søges til fast stilling

Thyborøn-Agger Færgefart søger navigatør med tiltrædelse snarest muligt.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

30.05.2024

MARPRO Search & Selection

Customer Success Manager

In this job, you would be joining a rapidly growing software company delivering vessel performance monitoring and route optimization services to the International tramp shipping industry.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

MARPRO Search & Selection

Payroll Controller

Are you ready to take on the responsibility as part of our Marine Payroll team for a diverse fleet and various nationalities? Together we are ensuring accurate marine payroll and compliance with regulations, barging agreements, and processes. You will be a key figure for the seafarers and their payroll, working closely with your colleagues in the Marine Payroll team and the crewing department to deliver seamless payroll processing.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Aarhus Maskinmesterskole

Aarhus Maskinmesterskole søger engagerede undervisere med tekniske og maritime kompetencer

Aarhus Maskinmesterskole er en maritim videregående uddannelsesinstitution, der uddanner professionsbachelorer (maskinmestre) og produktions- og automationsteknologer til fremtidens tekniske ledere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

12.05.2024

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

23.05.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Advanced Fire Fighting (afholdes løbende)

At the end of the course the participant shall be able to use the principles for on-site management of available resources of personnel and material and shall be able to plan and exercise fire drills onboard a vessel.

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

Marstal Navigationsskole
Kursus
GMDSS (GOC)

Kurset henvender sig til alle, som skal betjene GMDSS radioudstyr på skibe eller andet, godkendt til A2, A3 eller A4 (MF/HF m.m.)

Dato

06.06.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

Marstal Navigationsskole
Kursus
Genopfriskning af Søsikkerhedskursus - Basic Safety Training – STCW-A-AI/1-1

Hvis det er ved at være 5 år siden, du fik dit kursus i Søsikkerhed, så kan du nu få det genopfrisket.

Dato

22.08.2024

Tid

09:00

Sted

Marstal Navigationsskole Ellenet 10, 5960 Marstal

RelyOn Nutec
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn Nutec
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark