Konference: Fra miljø til million
Netværk for Transport og Miljø, TINV, Danmarks Rederiforening og Dansk Transport og Logistik inviterer til konference om omkostningseffektive miljøstrategier i transport og logistik "Fra miljø til million" onsdag den 6. juni 2012 i Danmarks Rederiforening.
På internationalt plan og i Danmark er der fokus på den fremtidige forsyningssikkerhed og på at reducere de globale udledninger af klimagasser, særligt CO2.
I Danmark skal CO2 udledningerne fra transport reduceres med 20 % frem til 2020 i forhold til 2005, og andelen af vedvarende energi i transportsektoren skal øges til 10 %. Frem til 2050 er det målet at hele transportsektoren drives på vedvarende energikilder. EU har i den seneste transportpolitiske hvidbog fra 2011 fastlagt, at GHG (klimagas) emissionerne fra transport skal være reduceret med 60 % frem til 2050.
For virksomhederne er arbejdet med miljø et vigtigt middel at sikre det fremtidige forretningsgrundlag. Stadigt flere industri- og handelsvirksomheder inddrager klima som en central del af deres forretningsgrundlag. Virksomhedernes klimastrategi tager ofte udgangspunkt i den globale standard "GHG protokollen". Selv om arbejdet med klima og transport kan forekomme langsigtet og med udgangspunkt i ansvar for den fælles fremtid, kan der også være god forretning i at tænke miljø og klima ind i transportstrategien. Mindre energiforbrug og færre emissioner er udtryk for bedre udnyttelse af transportmidlerne og sparede udgifter til brændstof. Et arbejde for miljø og klima har derfor også betydning for bundlinjen på kort sigt.
De ambitiøse politiske mål om reduktion af CO2 emissioner fra transport og øget uafhængighed af fossile brændstoffer vil stille betydelige krav til det arbejde, der skal gøre i de kommende år for at nå målene.
På konferencen "Fra miljø til million" sættes der fokus på udfordringer og mulige gevinster ved et samlet arbejde for miljø og transport i Danmark med sigte på det globale marked.
Konferencen sigter mod at give deltagerne et overblik over de poliske rammebetingelser for de kommende års arbejde med miljø og transport, og ved eksemplets magt at vise vejen frem med udgangspunkt i danske virksomheder, som har valgt en proaktiv strategi for arbejdet med miljø og klima.
Program:
Tine Lund Jensen, Transportministeriet, vil give en oversigt over de politiske målsætninger på dansk og internationalt plan sammen en præsentation af de initiativer, der er sat i gang i Danmark.
Det Europæiske Miljøagentur udarbejder en årlig måling af de gennemførte fremskridt, TERM 2011, inden for europæisk transport og miljø. Peder Jensen, Det Europæiske Miljøagentur, vil fortælle om udgangspunktet for at kunne realisere målene for de næste 10 år.
Teknologirådet har i en aktuel analyse af Danmarks Transportsektor frem til 2050 givet et bud på hvilke midler, der skal til for at nå de politiske mål på kort og lang sigt. Lars Klüver, Teknologirådet, giver et bud på hvad, der skal til for at nå målene for reduktion af CO2 emissionerne fra godstransport frem til 2050.
DONG Energys arbejder på at udvikle og markedsmodne nye energiteknologier. Lykke Mulvad Jeppesen, DONG Energy, vil give et bud på de drivmidler, der på kort og mellemlang sigt skal erstatte olie som drivmiddel i transportsystemet.
Coloplast A/S står som mange andre olieafhængige selskaber over for et voksende krav om klimaneutralitet. Udfordringen bliver ikke mindre af, at virksomheden producerer og sælger globalt. Oluf Damgaard Henriksen, Coloplast A/S, vil fortælle hvorledes, virksomheden arbejder for at reducere CO2 emissionerne fra transport på kort og lang sigt.
Post Nord har valgt, at der skal ske en betydelig effektivisering af energiforbrug og emissioner fra virksomhedens produkter frem til 2020. Et vigtigt middel i dette arbejde er en klimafond, som skal sikre, at gevinster fra allerede opnåede effektiviseringer kan anvendes til det fremadrettede miljøarbejde. Søren Boas, PostNord, giver med udgangspunkt bud på, hvordan man får det strategiske og finansieringen på plads.
Maersk Line vil være det containerrederi, der på har den stærkeste miljøprofil. Målsætningen er at reducere Maersk Lines miljøbelastning og at ændre shipping, så miljø bliver en konkurrenceparameter. Mads Stensen, A.P. Møller – Maersk A/S, vil fortælle om, hvorledes Maersk Line arbejder for at nå disse mål.
DTL kører under sloganet, "Få råd til miljø – DTL viser vejen", en løbende miljøkampagne gennem hele 2012, hvor der hver uge præsenteres et helt konkret råd til, hvordan en vognmandsvirksomhed kan spare brændstof, energi og penge. Ove Holm, DTL, vil med baggrund i en aktuel medlemsundersøgelse tegne et billede af udviklingen i virksomhedernes arbejde med transport og miljø og forventningerne til virksomhedernes arbejde i de kommende år.
Tilmelding til konferencen kan ske på www.tinv.dk
Se program HER
Kilde: Danmarks Rederiforening
www.tinv.dk/public/dokumenter/Program%20060612.pdf