Kæmpeskib drives af bølger, sol og vind

To af Nordens store rederier har udviklet et koncept til et skib, der ikke belaster omgivelserne med forurening. Det skal have plads til 10.000 biler fordelt på 8 dæk og anvender ikke ballastvand.

Det er to af Nordens store rederier Norske Wilhelmsen og svenske Wallenius, overbeviste om efter at have udviklet et koncept til fremtidens skib kaldet 'ES Orcelle'. Der skriver Ingeniøren.

Et femkølet, 0-emissions ro-ro-skib med plads til 10.000 biler, drevet frem af brændselsceller, sol, vind og bølger, ligger højst 20 år ude i fremtiden.

"Vi har lavet konceptskibet, både fordi vi anså det for vigtigt at have et konkret mål at arbejde hen imod, og for at få reaktioner på omverdenen. Og det får vi, fra hele verden - forslag til at løse problemer, som vi rejser. Tanken er, at visionen skal være ført ud i livet i 2025. Oplægget er vores drøm, vores vision, om et skib",

siger Per Brinchmann, en af skibets opfindere og chef for skibsdesignafdelingen i Wallenius Wilhelmsen Logistics til Ingeniøren.

Per Brinchmann understreger, at skibet med sikkerhed vil undergå ændringer og forbedringer, inden fremtidens skib om 18 år er blevet nutidens skib.

Et forkusområde for arbejdsgruppen bag skibet har været at finde metoder til at nedbringe skibets brug af brændstof og til at reducere dets CO2-udslip mest muligt. Derfor er skibet bl.a. udstyret med 12 delfinagtige finner under kølen, som udnytter bølgerne til fremdrift af skibet. Og så har projektgruppen givet den oldgamle kunst at sejle en helt ny drejning, for vindenergien til at drive skibet fremad med, kommer fra tre sejl af letvægtskompositmaterialer.

Skønt sejlene er stive, er de i stand til at folde opad og udad og rundt om masten. Dermed kan de altid finde den bedste position til, ved træk- og løftekraft, at udvinde vindenergien.

Sejlene kan dog andet end at udnytte vindkraften, for de har også indbyggede solceller. Så når der ikke er vind i sejlene, kan sejlene vippes eller lægges ned, så solcellerne kan tappe energi fra solens stråler.

Fremtidsskibet ES Orcelle skal består af tre sejl(med blåt) konstrueret af letvægts kompositmaterialer i stand til at folde opad og udad og rundt om masten for at finde den bedste position til at udvinde vindkraft. Solcellerne sidder i sejlene. De 12 finner(med rødt) skal udvinde bølgeenergi. Brændstoføkonomi og reduktion af CO2-udslip er et højt prioriteret indsatsområde og en vigtig konkurrenceparameter hos vestens redere.

For skønt skibsfart anses for en relativt miljøvenlig transportform, viser beregninger fra FN?s søfartsorganistion, IMO, at to pct. af menneskehedens samlede CO2-udslip stammer fra skibsfart. Derfor satser rederierne på, at der vil være rift om konceptskibet. Det er da også Toyota, som har bestilt konceptet hos rederierne.

Men det er også lykkes arbejdsgruppen at nedbringe konceptskibets miljøbelastning på andre områder. Da skibet har et usædvanligt bredt skrog, en lille dybdegang, og hverken har en traditionel motor, stævnsskrue eller et ror, har skibet ikke brug for ballastvand, som er en af de største trusler mod havmiljøet.

Det brede skrog har dog den ulempe, at skibet er for bredt til at gå igennem Panama-kanalen, som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet.

"Men i 2012 bliver kanalen udvidet, og så er der adgang også for ES Orcelle", siger Per Brinchmann.

I 2004 samlede WWL det team af skibsdesignere, miljøeksperter og industrielle designere, som Brinchmann har ledet. Siden projektgruppen lagde det første udkast på bordet har skibets skrog ændret udseende fra en strømlinjet trimaran, til den mere dynamiske pantamaranform med betydeligt større fremdrift. Og arbejdet fortsætter:

"Det endelige resultat afhænger ikke bare af den tekniske udvikling, men også af hvad rederne vil investere i at nå målet", siger Brinchmann

For at spare på energiforbruget er det meningen at pantamaranen skal fremstilles af aluminium og termoplastkompositter - det er letvægtsmaterialer, som gør skibet til en letvægter på 21.000 ton. Det betyder, at skibet skal bruge væsentligt mindre energi på at drive skibet fremad, end hvad et almindeligt skib af samme størrelse bruger.

Også energiforbruget om bord på skibet skal baseres på vedvarende energikilder: Elektriciteten til lys, udstyr, ventilation og navigation kommer dels fra skibets solpaneler, dels fra de 12 finner under skibet, og fra brintdrevne brændselsceller.

Projektgruppen forestiller sig, at fremtidens teknologier bliver i stand til at omforme sol, vind og bølgeenergi til brint på stedet og dermed reducere behandling og opbevaring af brint om bord.

Arbejdet med ES Orcelle har vakt opsigt over hele verden og førte i juni til, at WWL vandt årets Thor Heyerdahl-pris, netop for selskabets 'innovative, proaktive og økovenlige arbejde og fremtidsplaner'.

Kilde: Ingeniøren

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

29.04.2025Maritimedanmark.dk

Hangarskib taber jagerfly til 400 millioner kroner

24.04.2025Maritimedanmark.dk

Skoleskibet Georg Stage fylder 90 år

23.04.2025Maritimedanmark.dk

Trawler sejlede i timevis for at hjælpe nødstedte

20.04.2025Maritimedanmark.dk

Politikutteren Sisak solgt på auktion

17.04.2025Maritimedanmark.dk

Søværnet får kystbaserede anti-skibs missilbatterier

15.04.2025Maritimedanmark.dk

Georg Stage runder 90 år

15.04.2025Maritimedanmark.dk

Havnebusserne runder en million passagerer

15.04.2025Maritimedanmark.dk

Grækenland opruster sin flåde

Jobmarked

Se alle

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

PURETEQ A/S

Spare Parts Coordinator til PureteQ’s maritime serviceenhed

Vi søger en erfaren og teknisk velfunderet Spare Parts Coordinator til vores After Sales team. Du kommer til at spille en central rolle i at sikre, at vores kunder får de nødvendige og korrekte spare parts leveret – til rette tid, rette sted og som aftalt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Skagen Havn

Skagen Havn søger en havneassistent

En af vores dygtige havneassistenter gennem mange år har valgt at gå på pension, og derfor søger vi en medarbejder til en fast stilling som havneassistent.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

04.05.2025

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

MAERSK TRAINING

Crane Instructor in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus we are looking for an ambitious, dynamic and experienced Crane Driver to join our team in Svendborg as Crane Instructor. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels or offshore and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Company Security Officer - STCW Standards (E-learning course)

The aim of this course is to provide the stipulated level of knowledge required for candidates training as a Company Security Officer (CSO) in accordance with the stated minimum requirements for the Issue of Certificates of Proficiency for Company Security Officers as specified in MSC/Crirc.1154. This course is developed in accordance with the International Maritime Organisation (IMO) Model Course 3.20.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Cyber Security Awareness (Adaptive) (E-learning course)

This course provides an overview of cyber security and how to minimise potential threats in the workplace. You will learn about many of the potential threats, good practice to minimise exposure and attacks, and what precautions you should take whilst travelling and using video conferencing technology.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Disciplinary and Grievance (E-learning course)

This course will help you understand the typical process followed within the workplace when it comes to disciplinary and grievance. It will also provide you with some good practice that you, as a manager, can adopt in order to mitigate the need to invoke either of these procedures.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Display Screen Equipment (E-learning course)

This course contains information for the safe use of display screen equipment in the workplace and at home. It is suitable for everyone who uses this type of equipment and contains an assessment of the workstation. The assessment will give the user a full understanding of the potential hazards involved and how to assess whether or not they are at risk.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Maritime Security Awareness - OSHA Standards (E-learning course)

In this course you will learn about common threats to maritime security and how they are mitigated through the use of a Security Plan and by adhering to MARSEC levels. You will be able to describe the different roles of personnel and explain standard security procedures. You will also be able to identify how to respond to suspicious behaviour and objects.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course