Kæmpeskib drives af bølger, sol og vind
To af Nordens store rederier har udviklet et koncept til et skib, der ikke belaster omgivelserne med forurening. Det skal have plads til 10.000 biler fordelt på 8 dæk og anvender ikke ballastvand.
Det er to af Nordens store rederier Norske Wilhelmsen og svenske Wallenius, overbeviste om efter at have udviklet et koncept til fremtidens skib kaldet 'ES Orcelle'. Der skriver Ingeniøren.
Et femkølet, 0-emissions ro-ro-skib med plads til 10.000 biler, drevet frem af brændselsceller, sol, vind og bølger, ligger højst 20 år ude i fremtiden.
"Vi har lavet konceptskibet, både fordi vi anså det for vigtigt at have et konkret mål at arbejde hen imod, og for at få reaktioner på omverdenen. Og det får vi, fra hele verden - forslag til at løse problemer, som vi rejser. Tanken er, at visionen skal være ført ud i livet i 2025. Oplægget er vores drøm, vores vision, om et skib",
siger Per Brinchmann, en af skibets opfindere og chef for skibsdesignafdelingen i Wallenius Wilhelmsen Logistics til Ingeniøren.
Per Brinchmann understreger, at skibet med sikkerhed vil undergå ændringer og forbedringer, inden fremtidens skib om 18 år er blevet nutidens skib.
Et forkusområde for arbejdsgruppen bag skibet har været at finde metoder til at nedbringe skibets brug af brændstof og til at reducere dets CO2-udslip mest muligt. Derfor er skibet bl.a. udstyret med 12 delfinagtige finner under kølen, som udnytter bølgerne til fremdrift af skibet. Og så har projektgruppen givet den oldgamle kunst at sejle en helt ny drejning, for vindenergien til at drive skibet fremad med, kommer fra tre sejl af letvægtskompositmaterialer.
Skønt sejlene er stive, er de i stand til at folde opad og udad og rundt om masten. Dermed kan de altid finde den bedste position til, ved træk- og løftekraft, at udvinde vindenergien.
Sejlene kan dog andet end at udnytte vindkraften, for de har også indbyggede solceller. Så når der ikke er vind i sejlene, kan sejlene vippes eller lægges ned, så solcellerne kan tappe energi fra solens stråler.
Fremtidsskibet ES Orcelle skal består af tre sejl(med blåt) konstrueret af letvægts kompositmaterialer i stand til at folde opad og udad og rundt om masten for at finde den bedste position til at udvinde vindkraft. Solcellerne sidder i sejlene. De 12 finner(med rødt) skal udvinde bølgeenergi. Brændstoføkonomi og reduktion af CO2-udslip er et højt prioriteret indsatsområde og en vigtig konkurrenceparameter hos vestens redere.
For skønt skibsfart anses for en relativt miljøvenlig transportform, viser beregninger fra FN?s søfartsorganistion, IMO, at to pct. af menneskehedens samlede CO2-udslip stammer fra skibsfart. Derfor satser rederierne på, at der vil være rift om konceptskibet. Det er da også Toyota, som har bestilt konceptet hos rederierne.
Men det er også lykkes arbejdsgruppen at nedbringe konceptskibets miljøbelastning på andre områder. Da skibet har et usædvanligt bredt skrog, en lille dybdegang, og hverken har en traditionel motor, stævnsskrue eller et ror, har skibet ikke brug for ballastvand, som er en af de største trusler mod havmiljøet.
Det brede skrog har dog den ulempe, at skibet er for bredt til at gå igennem Panama-kanalen, som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet.
"Men i 2012 bliver kanalen udvidet, og så er der adgang også for ES Orcelle", siger Per Brinchmann.
I 2004 samlede WWL det team af skibsdesignere, miljøeksperter og industrielle designere, som Brinchmann har ledet. Siden projektgruppen lagde det første udkast på bordet har skibets skrog ændret udseende fra en strømlinjet trimaran, til den mere dynamiske pantamaranform med betydeligt større fremdrift. Og arbejdet fortsætter:
"Det endelige resultat afhænger ikke bare af den tekniske udvikling, men også af hvad rederne vil investere i at nå målet", siger Brinchmann
For at spare på energiforbruget er det meningen at pantamaranen skal fremstilles af aluminium og termoplastkompositter - det er letvægtsmaterialer, som gør skibet til en letvægter på 21.000 ton. Det betyder, at skibet skal bruge væsentligt mindre energi på at drive skibet fremad, end hvad et almindeligt skib af samme størrelse bruger.
Også energiforbruget om bord på skibet skal baseres på vedvarende energikilder: Elektriciteten til lys, udstyr, ventilation og navigation kommer dels fra skibets solpaneler, dels fra de 12 finner under skibet, og fra brintdrevne brændselsceller.
Projektgruppen forestiller sig, at fremtidens teknologier bliver i stand til at omforme sol, vind og bølgeenergi til brint på stedet og dermed reducere behandling og opbevaring af brint om bord.
Arbejdet med ES Orcelle har vakt opsigt over hele verden og førte i juni til, at WWL vandt årets Thor Heyerdahl-pris, netop for selskabets 'innovative, proaktive og økovenlige arbejde og fremtidsplaner'.
Kilde: Ingeniøren