JL-Fondet giver penge til miljøforskning
JL-Fondet har bevilget 200.000 kroner til udvikling af en computermodel, der gør det muligt at foretage beregninger af et skibs energiforbrug og udledning af luftemissioner. Bl.a. Søfartsstyrelsen har anbefalet udviklingen af et sådant beregningsværktøj.
Programsystemet vil blive udviklet af seniorforsker Hans Otto Kristensen på Sektionen for Skibe, Kyster og Konstruktioner på DTU, og det vil blive udviklet på baggrund af de erfaringer, han allerede indhøstede, da han i 2000 udviklede den skibstekniske del af Trafikministeriets såkaldte TEMA 2000 model, som kan beregne energiforbrug og emissioner for forskellige transportformer herunder skibe.
Siden TEMA modellen blev udviklet er blandt andet lastekapaciteten af containerskibe stort set fordoblet, og en række nye motorteknologier er blevet udviklet, og er under udvikling blandt andet under projektet "Green Ship of The Future", som Hans Otto Kristensen også er stærkt involveret i.
Konsekvenserne af denne hastige udvikling vil blive inddraget i udviklingen af det nye programsystem, som vil kunne beregne energiforbrug og emissioner for containerskibe, bulk carriers, tankskibe, Ro-Ro lastskibe samt Ro-Ro passagerskibe.
Systemet vil blive opbygget, så brugeren som indgangsværdi for en af de givne skibstyper angiver den ønskede lastekapacitet, hvorefter programmet ud fra en lang række statistiske data vil beregne et sæt repræsentative hoveddata for det pågældende skib. Disse data vil derefter blive benyttet til bestemmelse af størrelsen af den nødvendige fremdrivningseffekt, idet skibets fart også indgår som væsentlig input parameter i programmet. Efterfølgende vil brugeren kunne justere på de foreslåede hoveddata, så man kan udføre parameteranalyser på projektstadiet og se indflydelsen på fremdrivningseffekt og dermed på det totale energiforbrug.
Man vil også med programmet kunne se indflydelsen på det såkaldte Energi Effektivitets Design Indeks, der via IMO arbejdes på at få indført for nye skibe, så de bliver mere energivenlige - i øvrigt under stærk indflydelse fra Danmark under ledelse af Søfartsstyrelsen.
I det planlagte beregningsprogram vil man også kunne angive data for det ønskede fremdrivningsmaskineri og den tilhørende røggasrensningsteknologi, og programmet vil blandt andet på basis af erfaringerne fra "Green Ship of The Future" projektet beregne mængden af de forskellige udstødsgasser, dvs. CO2, NOx, SOx samt partikler.
Det er DTU´s ønske, at modellen skal kunne benyttes som et nyttigt design hjælpemiddel ved projekteringen af fremtidens miljøvenlige skibe til brug for eksempelvis redere, konsulenter samt myndigheder, når disse skal vurdere, hvad der fremover kan gøres for at reducere det samlede emissionsbidrag fra skibsfarten.
Kilde: JL-Fondet