Japan vil genoptage omstridt hvalfangst
Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) vedtog torsdag en resolution, der påbød Japan at overholde en afgørelse fra Den Internationale Domstol (ICJ) tidligere på året, om at stoppe det ulovlige såkaldte ”videnskabelige hvalfangst” program, men Japan nægter.
”Vi vil nu gå i gang med forberedelserne til ny plan for at videnskabelig hvalfangst genoptages i 2015/2016 år. En plan, der tager Den Internationale Domstols afgørelse i betragtning. Vores handlinger er baseret på folkeretten, videnskabelige facts og den internationale hvalfangertraktat”, sagde den japanske chefkabinetssekretær Yoshihide Suga.
Japan erklærede fredag, at landet vil genoptage hvalfangstprogrammet i Antarktis, trods resolutionen om ikke at fortsætte jagten fra det internationale organ, der fører tilsyn med hvaler. Japanerne beklagede hvalfangstkommisionens afgørelse.
Den overraskende afgørelse i marts fra ICJ var et slag for Japan, der blev bedt om at afstå fra sin jagt i Sydhavet 2014-2015.
Japan fastholder, at hvalfangst er en vigtig del af landets kultur. Landet foretager stadig i en vis grad jagt på hvaler i det nordlige Stillehav.
Det har dog ikke haft den store medieomtale.
Deltagerne på IWC mødet i Slovenien vedtog den ikke-bindende resolution med et flertal på 35 mod 20, hvilket Yoshihide Suga sagde, var dybt beklageligt.
Japan har længe fastholdt, at de fleste hvalarter ikke er truede og begyndte på, hvad landet kalder videnskabelig hvalfangst i 1987, et år efter et internationalt foreløbigt forbud trådte i kraft. Det skete på trods af den stigende globale forargelse, herunder fra centrale allierede som USA.
Selvom kun ganske få japanere nu spiser hval, hævder regeringen, at kødet er en del af japansk madkultur. Kritikere siger, at landets hvalfangstprogram er kommerciel hvalfangst i forklædning.
Premierminister Shinzo Abe, der selv kommer fra et større hvalfangst område, fortalte et parlamentarisk udvalg i juni, at Japan ville gå videre med sine hvalfangstplaner med den hensigt at genoplive kommerciel hvalfangst og samtidig gøre en indsats for at opnå international forståelse.
Kilde: BBC News