Invasiv krabbeart fundet på Fyn
En overrasket lodsejer fra Vindinge på Østfyn gjorde store øjne, da han opdagede en behåret krabbe på 30 cm i sin ruse ved Vindinge Å. Lodsejeren kontaktede straks lystfisker Frank Hansen fra Nyborg Sportsfiskerforening, det skriver sportsfiskeren.dk
Med hjælp fra miljøkonsulent Lars Brinch Thygesen fra Danmarks Sportsfiskerforbund fandt han ud af, at det var en kinesisk uldhåndskrabbe, han havde fået i rusen.
Den kinesiske uldhåndskrabbe er en invasiv art, og ifølge Naturstyrelsen bør den bekæmpes, hvis man støder på den, da den er uønsket i de danske farvande. Krabben er blevet betegnet som en af de 100 værste invasive arter i verden. Store bestande kan gøre skade på fiskeredskaber som net og ruser.
Bestande af uldhåndskrabben i Tyskland, Holland og England har flere steder givet problemer. Den er kendt for at grave huller og kanaler, der ødelægger diger og brinker. I Tyskland i 2005 blev de økonomiske konsekvenser af tilstedeværelsen af krabben anslået til cirka 80 millioner euro.
For at overleve skal krabben have adgang til både ferske og salte vandområder, men har den det og ellers gode betingelser, kan den til gengæld formere sig eksplosivt. Hvis der først er mange krabber, er de svære at komme af med på grund af deres høje reproduktions- og toleranceevne.
I Danmark er krabben første gang registeret i 1927. Krabben har endnu ikke etableret sig i Danmark. Enkelte individer er dog fundet her, lige fra Højer sluse i Vestjylland til Bornholm i Østersøen. Trods det, at krabben har etableret sig i flodsystemer i Tyskland, blot 100 km fra Danmark.
Artens naturlige føde er alger, småfisk, rejer, muslinger, vandinsekter og orme. Krabben kan derfor være med til at ødelægge livsbetingelserne for fisk og andre dyrearter.
Kinesisk uldhåndskrabbe lever cirka 90 procent af sit liv i og omkring ferskvand, i floder, åer og søer. Den foretrækker lav saltindhold, høje brinker typisk bevokset med søgræs og lignende vandplanter, lav vanddybde og høj vandgennemstrømning. Den kan leve indenfor et stort temperaturområde og kan endvidere overleve i forurenet vand.
Krabben lever i ferske vande indtil den er kønsmoden, efter 1 til 5 år. Når den er kønsmoden vandrer den mod havet og parrer sig. Parringen foregår efterår og tidlig vinter. Hver hunkrabbe kan producere mellem 200.000-750.000 æg på en sæson.
Kilde: dr.dk og Naturstyrelsen