Hjemmeværnsskibe med i Baltex Delta
Marinehjemmeværnets patruljefartøjer Hjortø od Askø deltager i disse dage, sammen med en række andre specialskibe fra Østersølandene, i den internationale miljøøvelse Baltex Delta, der i år foregår i Den Finske Bugt.
Ved en olieforurening i Østersøen, sker koordinationen og kommunikation via HELCOM, som er Helsinki-kommissionen, en sammenslutning af 9 Østersølande.
Hjortø og Askø’s besætninger får lejlighed til at træne kommunikation og operationelt samarbejde under meget realistiske forhold. Som de eneste deltagere i øvelsen består det danske bidrag af frivillige fra Marinehjemmeværnet, som således får lejlighed til at træne med de fuldtidsprofessionelle kolleger fra Østersølandene. Det, at opgaven i Danmark løses af frivilligt personel, giver stor kredit fra samarbejdspartnerne fra Østersølandene.
Scenariet for dette års øvelse en kollision mellem to store skibe i finske bugt i området mellem Helsinki og Tallinn i Estland.
En lækage på et af skibenes tanke har medført at der er sket udstrømning af råolie. Der er risiko for udstrømning af op til 15.000 tons råolie. Forureningen dækker onsdag morgen et areal på 8 x 1 km. Der er risiko for at forureningen vil ramme fredede områder med sjældne fugle m.v.
Opgaverne koordineres af de finske myndigheder, der til løsning af opgaverne har 9 nationale enheder og 9 tilkaldte specialskibe fra de øvrige Østersølande. Desuden deltager fly fra flere Østersølande.
Øvelsen er en vigtig træning for Marinehjemmeværnets besætninger, der altid er parat til at rykke ud og deltage i bekæmpelse af en forurening af f eks. Østersøen. Beredskabet indebærer at de frivillige fra Marinehjemmeværnet inden for en time skal afgå fra havn for at løse sådanne opgaver. Marinehjemmeværnet råder over 30 skibe med miljøkapacitet, herunder 12 med flydespærringer.
Hjortø og Askø medbringer hver 320 meter flydespærring og er således i stand til at indsamle olie, der efterfølgende kan pumpes op i et andet specialfartøj.
Det vurderes, at omkostningerne ved at bekæmpe olien, hvis den først når kysten er ca. 10 x de omkostninger der er ved bekæmpelse på havet.
For at gøre øvelsen realistisk, er der udlagt tørvestrøelse i farvandet, der skal gøre det ud for forureningen. Det giver de deltagende enheder en ganske realistisk opgave i at indsamle dette.
Observatører fra Østersølandene overværer øvelsen og vurderer om noget skal ændres eller kan gøres bedre. Fra Danmark deltager observatører fra Søværnets Operative kommando, Marinehjemmeværns-distrikt Øst og Det Bornholmske Hjemmeværn.
Øvelsen giver også besætningerne lejlighed til at studere, hvordan andre enheder løser sådanne opgaver og drøfte andre maritime spørgsmål med kolleger.
Kilde: Marinehjemmeværnsflotille 471 Bornholm