Hesterejer - en stor delikatesse i udlandet
I Tyskland, Holland og Belgien er hesterejen en yndet spise. Herhjemme skærer man i stedet grimasser – bare navnet – det er nok til at den ”lille” lysebrune reje fravælges af danskerne til fordel for den lyserøde fra Grønland eller Skagerrak. Det skal der nu laves om på.
Effektiv markedsføring og årlig tilbagevenden rejefestival skal få de danske ganer til at synes godt om! Bag initiativet står rejefiskerne i Hvide Sande, Thorsminde og Sdr. Nissum.
Hesterejen skal i supermarkedernes kølediske og på menukortene i Cafeerne fra Skagen i Nord til Tønder i syd, og fra Esbjerg i Vest til Neksø på Bornholm i Øst og under nyt navn ”Hvide Sande Rejen”.
Det har ellers ikke skortet på tilløb til at gøre rejen fra Vadehavet populær. Stjernekokke som Søren Gericke har været indover. Gericke har med sit talent betydet alt for dansk gastronomi. Med ildhu satte han sit præg på dette års rejefestival i Hvide Sande. Traditionen tro samlede det 4-5000 mennesker.
Derudover har køkkenchefen på Restaurant Herregårdskælderen i Brørup, Preben Madsen, gjort sit til at hesterejen opnår større popularitet som ny nordisk delikatesse hos en bredere masse. Køkkenchefen har udviklet en lang række opskrifter, hvor hesterejen indgår.
Hesterejen er et tibenet krebsdyr der lever i det nordøstlige Atlanterhav samt i Vadehavet ned langs med tyske bugt, de hollandske og belgiske lavt vandede kyststrækninger. Rejen når under sin opvækst en længde på 7,5 cm. Hesterejen er mindre i størrelsen end den lyserøde Skagerrak rejer.
At hesterejen er populær blandt tyskerne, behøver man ikke tage uden for landets grænser for at fastslå. Det ses på molehovederne i blandt andet Havneby på Rømø, hvor de tyske turister elsker at sidde og nyde hesterejerne på en blød bolle med mayonnaise. Det er som slik, hedder det blandt de mange sommerhusgæster fra Holland, Belgien og Tyskland, som hen over denne tropiske sommer har opholdt sig på den sønderjyske vadehavsø.
Læs hele artiklen i den nye udgave af FiskerBladet herunder: