Havnedeponi i Måde bliver for dyrt
Kystdirektoratet søger nu et alternativ til den planlagte havnedeponi i Måde. Det sker efter at det står klart, at den planlagte deponi bliver meget kostbar. Myndighedsbehandlingen af projektet i Måde er sat i bero, mens nye undersøgelsen står på hen over foråret.
Kystdirektoratet, Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune har gennem en årrække arbejdet med at finde en løsning på at komme af med oprenset belastet sediment fra Esbjerg Havn.
Der oprenses gennemsnitligt ca. 500.000 m3 havnesediment i Esbjerg Havn om året. Forureningsniveauet i de enkelte bassiner bestemmes ud fra et omfattende analyseprogram, hvor der årligt udtages prøver i alle Esbjerg Havns bassiner. Af disse analyser fremgår, at det meste sediment i Esbjerg Havn er rent. Dette sediment kan i henhold til en meddelt klaptilladelse klappes i Vadehavet eller i Nordsøen.
I de seneste 10 år er i gennemsnit ca. 10 procent af det oprensede sediment deponeret på land. Årsagen er, at sedimentet har et forureningsniveau, hvor der ikke har kunnet opnås klaptilladelse pga. for høje værdier af især tin-forbindelsen TBT. TBT har tidligere været anvendt i skibsmalinger.
Der har tidligere været ansøgt om tilladelse til et spulefelt beliggende i Esbjerg Havns nye Østhavn. Et spulefelt er et inddæmmet bassin til forurenet havnesediment. Dette projekt blev fravalgt, da Esbjerg Havn ønskede at benytte arealerne til havnedrift. Endvidere var forventningen, at et landbaseret depot var billigere end et spulefelt i Vadehavet.
Det seneste projekt er et affaldsdepot i Måde ved Esbjerg.
Det har vist sig, at investeringen er i en størrelsesorden, så der nu igangsættes en analyse af, om der kan findes billigere brugbare alternativer til et affaldsdepot i Måde. Det medfører, at myndighedsbehandlingen er sat i bero, mens undersøgelsen står på hen over foråret.
Analyseresultatet forventes at foreligge i maj/juni måned.
Kilde: Kystdirektoratet