Havnebrand har fået store konsekvenser
Branden på Fredericia Havn den 3. februar i år, hvor mange tusind tons kvælstof flød ud i havnen har fået meget alvorlige konsekvenser. Ifølge Bælternes Fiskeriforening er der alvorlig fare for et større iltsvind i farvandet i og omkring Lillebælt, særligt i de dybe områder ved Ærø og Als.
Fiskerne har svært ved at finde en forklaring på hvorfor brunalgerne også kaldet ”fedtmøj” er eksploderet i år, andet end at der er en sammenhæng med kvælstofudledningen fra Fredericia.
”Normalt vil alger forekomme i havvand ved varmt vejr. Det har ikke været tilfældet i år, derfor kan vi kun kæde det sammen med udledningen af kvælstof i Fredericia”, siger formanden for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch, til FiskerBladet.
Han mener, at de politisk ansvarlige for grænseværdierne i forhold til landbrugets udledning af kvælstofmængder har skudt totalt ved siden af. Når man ser på de skader som den massive mængde kvælstof har forårsaget i den sydlige del Lillebælt må landbrugets udledning være en ”nål i en høstak”. De store kvælstofmængder vi ser i farvandet omkring Ærø og Als kan kun komme ét sted fra - Fredericia!
”Aldrig tidligere har vi oplevet noget lignende”, siger fisker Kjeld Lorenzen i Mommark på Als. Han bakkes op af sin fiskerkollega Hans Erik Stærke i Marstal.
”Det her er ved at ruinere os. Siden fiskestoppet blev ophævet den 1. april, har vi ikke bestilt andet end at kæmpe mod brunalgernes forekomster i vore net. Det er ikke kun ulækkert det ødelægger fiskeriet”, siger Hans Erik Stærke
”Vi er nød til at tage samtlige net og bundgarn i land for at rense op. Det betyder der fanges færre fisk, og der er ingen garantier for, at vi ikke er nød til at lade fangstredskaberne blive i land til plagen er overstået”
Læs hele artiklen om konsekvenserne af branden i den nye udgave af FiskerBladet herunder: