Grønne kritiserer krydstogtskibes udledning
Krydstogtsturismen boomer - også i danske havne - men de store skibe er farlige for omgivelserne, mener Det Økonogiske Råd. Det er røgen fra skibene, der kan udgøre en sundhedsrisiko, mener organisationen. Direktøren for Aarhus Havn afviser.
Aarhus regner med i år at tage i mod omkring 100.000 krydstogtsturister og det vil være ny rekord. Men den populære ferieform er usund for bebeboere tæt på havnen på grund af udledningen fra de store skibe, mener Det Økologiske Råd:
“Forurening fra krydstogtskibe har vist sig at føre til meget høje niveauer af ultrafine partikler, der er kræftfremkaldende og øger risikoen for hjertekarsygdomme, astma, bronkitis og rygerlunger,” siger Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver hos Det Økologiske Råd, ifølge TV2 Østjylland.
De store skibe har dieselmotorer til at køre i døgndrift, når de er i havn for at lave el til forbruget på skibet, der kan svare til forbruget i 1.500 til 2.000 lejligheder.
Men forurening er ikke et problem i Aarhus, mener havnedirektøren.
“Aarhus Universitet måler udledninger rundt omkring i byen, og når der så kommer tre skibe som i fredags, så kan vi konstatere, at de målinger ikke viser nogen forringelse af luftkvaliteten,” siger direktør i Aarhus Havn, Jakob Flyvbjerg Christensen til TV2 Østjylland.
Landstrøm er mere miljøvenlig, men 80 pct. af de krydstogtskibe, der anløber danske havne, kan ikke modtage landstrøm, ligesom det ikke er forventningen , at nye skibe kommer til at kunne det, siger direktøren for Aahus Havn.
Kilde: TV2 Østjylland