Gidsler er overladt til deres egen skæbne

Med enkelte undtagelser har pirateriet ikke affødt de store overskrifter i danske medier eller til en bred offentlig debat om, hvad man skal gøre ved uvæsenet. Og dermed heller ikke til et pres på politikerne for at finde en løsning.

Leopards besætning filmet af deres gidseltagere.

Hver dag sætter søfarende liv og lemmer på spil for at fragte varer og forsyninger gennem piratfyldt farvand.

Frem til årsskiftet 2011/12 har 2.317 søfarende været holdt som gidsler af pirater i farvandet ud for Somalias kyst. 60 af gidslerne er døde. Ved årsskiftet blev 200 søfarende holdt som gidsler.

Med enkelte undtagelser, Danica White i 2007, CEC Future, Leopard og sejlerfamilien fra Kalundborg i foråret 2011, har pirateriet ikke affødt de store overskrifter i danske medier eller til en bred offentlig debat om, hvad man skal gøre ved uvæsenet.

Lars Bangert Struwe, Københavns Universitets Center for Militære Studier, forsker i pirateri. Han ser to overordnede årsager til, at danskerne tilsyneladende interesserer sig så lidt for sagen, selv om den indirekte påvirker os alle.

”Det handler om, hvem der er gidsler. Og det handler om, at kun få af os i dag har tilknytning til søfart eller kender nogen, der har det. Vi ved ganske enkelt for lidt om søfart, og hvad det betyder for os, og så konkluderer vi, at det ikke vedrører os”, siger Lars Bangert Struwe.

En tredje årsag er, at medierne generelt ved for lidt om pirateri.

”Før 2006 var der stort set ingen, der vidste noget om pirateri. Kun få forskere beskæftigede sig med emnet. Da jeg blev ansat på universitet i midten af 00’erne, kendte jeg af navn alle, der forskede i pirateri. Det gør jeg ikke længere, men der er fortsat ingen, der for alvor beskæftiger sig overordnet med pirateri, og de konsekvenser det har for f.eks. vores menneskesyn”, siger Struwe.

”Det er et problem, vi diskuterer meget i forskerkredse, da det er en meget omfattende opgave og enormt svært at finde ud af. Og vi er kun få forskere på det felt”.

Kapringen af Danica White i 2007 blev en øjenåbner. Pirateri og gidseltagning kom for en stund på dagsordenen, men blev snart offer for, hvad Lars Bangert Struwe kalder ”det racistiske problem”, nemlig at langt hovedparten af gidslerne har været - og er - søfarende fra ikke-europæiske eller nordamerikanske stater.

”Sad der 200 søfarende med vestlig baggrund ville der uden tvivl være sket en militær intervention. Det ville ikke være politisk acceptabelt, men da langt hovedparten af gidslerne er indere, filippinere eller kinesere, afholder politikerne sig fra denne løsning”, siger Lars Bangert Struwe.

Han erklærer sig hermed enig med administrerende direktør i Rederiet Clipper, Per Gullestrup, der tidligere har sagt noget tilsvarende. Senest er der fra rederorganisationer presset på for at intervenere militært på landjorden mod piraternes baser, men foreløbig er det blevet ved snakken.

60 søfarende er omkommet i forbindelse med pirateri og gidseltagning. Mange flere er blevet tortureret og mishandlet i forsøget på at lægge pres på rederier og familier for at få dem til at betale løsesum. Piraternes metoder stiger i voldsomhed.

Historisk ved vi, at hvis et mandskab stille og roligt overgiver sig, bliver det efterfølgende forløb ikke så voldsomt.

Lars Bangert Struwe tror ikke, at piraterne kan opruste mere, end de allerede har gjort, men han frygter for den dag, hvor et skib bevæbnet med vagter alligevel bliver kapret.

”Historisk ved vi, at hvis et mandskab stille og roligt overgiver sig, bliver det efterfølgende forløb ikke så voldsomt. Bliver der gjort voldsom modstand som fx åben ild mellem parterne, kan man frygte, at det udvikler sig til et blodbad”, siger Lars Struwe.

Kilde: Søfartens Arbejdsmiljøråd

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

09.05.2025Maritimedanmark.dk

Storbritannien skruer op for sanktionerne mod russisk skyggeflåde

09.05.2025Maritimedanmark.dk

God belægning styrker Høj Nordic Marine Contractor

09.05.2025Maritimedanmark.dk

Medie: Maersk slipper for amerikanske havnegebyrer

08.05.2025Maritimedanmark.dk

Forventet nedgang hos Torm i 1. kvartal

08.05.2025Maritimedanmark.dk

Maersk øger omsætning og indtjening i Q1

08.05.2025Maritimedanmark.dk

DFDS-færge i dag indsat som erstatning for Hammershus

07.05.2025Maritimedanmark.dk

USA indstiller angreb mod Houthi-oprørere i Yemen

07.05.2025Maritimedanmark.dk

Eksplosions-ramt Maersk skib må vente en uge

Jobmarked

Se alle

Beredskabsstyrelsen

Beredskabsstyrelsen søger en medarbejder med maritim baggrund til nautiske myndighedsopgaver i afdelingen Sikre Farvande i Korsør

Vil du gøre en forskel i spændingsfeltet mellem maritim faglighed, myndighed, analyse og formidling? Så er du måske vores nye kollega.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

08.06.2025

Samsø Rederi

Maskinchef til HSC LILLEØRE/Samsø Rederi.

Du er Maskinist med sønæringsbevis som Maskinchef, eller Maskinmester med sønæringsbevis af 1’grad.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Marstal Navigationsskole

Maritim underviser til Marstal Navigationsskole

Vil du være med til at uddanne fremtidens besætning i den maritime branche? Brænder du for at deltage i udviklingen af bæredygtighed i skibsfarten i alle dens former? Vil du arbejde med videbegærlige mennesker i et studiemiljø med nærvær og åbenhed?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

Småøernes Færgeselskaber

Skipper-/Styrmand. Hundested – Rørvig Færgefart A/S

Hvis du har lyst til at være en del af en hyggelig færgeoverfart i Nordsjælland, er her muligheden. Overfarten betjenes af 2 færger ”Isefjord” og ”Nakkehage”, som er henholdsvis 2 og 3 mands betjente – i spidsperioderne (højtider og ferier), sættes begge færger i drift, i lavsæsonen er der en færge i drift ad gangen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

Odense Havn

Sælger

Er du købmand af natur og har en naturlig nysgerrighed for at lære om vores kunders forretninger? Brænder du for løsningssalg og er drevet af at skabe resultater både selvstændigt og i samarbejde med dine kolleger? Så kan du blive en del af Odense Havns kommercielle team, hvor du fra første dag vil kunne mærke vores begejstring for det, vi laver.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Køge Marina

Havneassistent til Køge Marina

Køge Marina søger en dygtig allround håndværker med maritim interesse, som fremover kan være vores nye havneassistent

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.05.2025

Hanstholm Havn

Havneassistent til Hanstholm Havn

Da én af vores dygtige medarbejdere har valgt at søge nye udfordringer, er der nu en unik mulighed for at blive en del af et godt team i den maritime afdeling.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

15.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens ledere på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger en adjunkt eller lektor til undervisning i ledelse. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, der er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

18.05.2025

Teknika

Vil du være med til at uddanne fremtidens grønne og blå maskinmestre på Teknika – Copenhagen College og Technology and Marine Engineering?

Teknika søger lige nu en adjunkt eller lektor til undervisning i termiske maskiner og anlæg. Vær med til at forme fremtidens maskinmestre, så de er klædt på til at lede vejen inden for grøn omstilling, bæredygtighed og energioptimering. Vær med til at gøre en forskel – i dag og for fremtiden!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.06.2025

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
STCW - Combined Boat Training Basic (afholdes løbende)

To give the delegates knowledge and skills needed to safely crew survival vessels. After completion of the course, the delegate will meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 and Table A-VI/2-2

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW -Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

After completion of the course, the delegate must meet the qualification requirements in accordance with the STCW Code Table A-VI/2-1 Target Group: Persons to be included as the ships operating crew who must operate liferafts, lifeboats and man-over-board boats. Course Contents: Operation and construction of: - Liferafts - Lifeboats - Man-over-board boats - Life saving appliances Life-saving first aid, haemorrhage, shock and hypothermia.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Fire Prevention and Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW VI/1-2 basic safety training Course Contents: Limitation of fire hazards, Maintenance of emergency contingency, Behavior in situations involving fire, Extinguishing fire.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Advance Fire Fighting Refresh (afholdes løbende)

To refresh previous gained knowledge obtained in STCW advanced fire fighting certficate. Course Contents: - Special fire conditions - Management functions and principles - Extinguishing techniques - Emergency Contingency

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
STCW - Proficiency in Fast Rescue Boats (afholdes løbende)

To give the deligate the knowledge and skills needed to safely crew an FRB. The course is acording to STCW-95, table A-VI/2-2.

Dato

16.09.2024

Tid

20:30

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark

RelyOn
Kursus
Free Fall Add-On (afholdes løbende)

The purpose of the course is to give the delegate knowledge to procedures related to launch, navigation and recovery of a freefall lifeboat as described in STCW code Section B-I/14 1.1 and 14 1.2 The Course is a Add-On to Certificate in Survival craft and rescue boats A-VI/2-1

Dato

17.09.2024

Tid

16:00

Sted

Uglviggårdsvej 3, Esbjerg Ø, 6705, Denmark