Gidsler er overladt til deres egen skæbne

Med enkelte undtagelser har pirateriet ikke affødt de store overskrifter i danske medier eller til en bred offentlig debat om, hvad man skal gøre ved uvæsenet. Og dermed heller ikke til et pres på politikerne for at finde en løsning.

Leopards besætning filmet af deres gidseltagere.

Hver dag sætter søfarende liv og lemmer på spil for at fragte varer og forsyninger gennem piratfyldt farvand.

Frem til årsskiftet 2011/12 har 2.317 søfarende været holdt som gidsler af pirater i farvandet ud for Somalias kyst. 60 af gidslerne er døde. Ved årsskiftet blev 200 søfarende holdt som gidsler.

Med enkelte undtagelser, Danica White i 2007, CEC Future, Leopard og sejlerfamilien fra Kalundborg i foråret 2011, har pirateriet ikke affødt de store overskrifter i danske medier eller til en bred offentlig debat om, hvad man skal gøre ved uvæsenet.

Lars Bangert Struwe, Københavns Universitets Center for Militære Studier, forsker i pirateri. Han ser to overordnede årsager til, at danskerne tilsyneladende interesserer sig så lidt for sagen, selv om den indirekte påvirker os alle.

”Det handler om, hvem der er gidsler. Og det handler om, at kun få af os i dag har tilknytning til søfart eller kender nogen, der har det. Vi ved ganske enkelt for lidt om søfart, og hvad det betyder for os, og så konkluderer vi, at det ikke vedrører os”, siger Lars Bangert Struwe.

En tredje årsag er, at medierne generelt ved for lidt om pirateri.

”Før 2006 var der stort set ingen, der vidste noget om pirateri. Kun få forskere beskæftigede sig med emnet. Da jeg blev ansat på universitet i midten af 00’erne, kendte jeg af navn alle, der forskede i pirateri. Det gør jeg ikke længere, men der er fortsat ingen, der for alvor beskæftiger sig overordnet med pirateri, og de konsekvenser det har for f.eks. vores menneskesyn”, siger Struwe.

”Det er et problem, vi diskuterer meget i forskerkredse, da det er en meget omfattende opgave og enormt svært at finde ud af. Og vi er kun få forskere på det felt”.

Kapringen af Danica White i 2007 blev en øjenåbner. Pirateri og gidseltagning kom for en stund på dagsordenen, men blev snart offer for, hvad Lars Bangert Struwe kalder ”det racistiske problem”, nemlig at langt hovedparten af gidslerne har været - og er - søfarende fra ikke-europæiske eller nordamerikanske stater.

”Sad der 200 søfarende med vestlig baggrund ville der uden tvivl være sket en militær intervention. Det ville ikke være politisk acceptabelt, men da langt hovedparten af gidslerne er indere, filippinere eller kinesere, afholder politikerne sig fra denne løsning”, siger Lars Bangert Struwe.

Han erklærer sig hermed enig med administrerende direktør i Rederiet Clipper, Per Gullestrup, der tidligere har sagt noget tilsvarende. Senest er der fra rederorganisationer presset på for at intervenere militært på landjorden mod piraternes baser, men foreløbig er det blevet ved snakken.

60 søfarende er omkommet i forbindelse med pirateri og gidseltagning. Mange flere er blevet tortureret og mishandlet i forsøget på at lægge pres på rederier og familier for at få dem til at betale løsesum. Piraternes metoder stiger i voldsomhed.

Historisk ved vi, at hvis et mandskab stille og roligt overgiver sig, bliver det efterfølgende forløb ikke så voldsomt.

Lars Bangert Struwe tror ikke, at piraterne kan opruste mere, end de allerede har gjort, men han frygter for den dag, hvor et skib bevæbnet med vagter alligevel bliver kapret.

”Historisk ved vi, at hvis et mandskab stille og roligt overgiver sig, bliver det efterfølgende forløb ikke så voldsomt. Bliver der gjort voldsom modstand som fx åben ild mellem parterne, kan man frygte, at det udvikler sig til et blodbad”, siger Lars Struwe.

Kilde: Søfartens Arbejdsmiljøråd

Maritimedanmark.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Relateret indhold

28.04.2025Maritimedanmark.dk

Trump vil have gratis adgang til Suezkanalen

27.04.2025Maritimedanmark.dk

Told-krigen mellem Kina og USA udløser bølge af aflyste sejladser

26.04.2025Maritimedanmark.dk

Norden opjusterer med 200 mio. efter stærkt skibssalg

25.04.2025Maritimedanmark.dk

EU skærper kravene til “skyggeflåden”

25.04.2025Maritimedanmark.dk

Over Atlanten med sejl og biofuel: Odfjell opnår markant resultat

25.04.2025Maritimedanmark.dk

Nyt måleudstyr lover både klimafordele og økonomiske gevinster

25.04.2025Maritimedanmark.dk

Norden-skib har testet nyt biobrændstof fra dansk producent

24.04.2025Maritimedanmark.dk

Nye EU-regler skal bremse mikroplastforurening i havet

Jobmarked

Se alle

Skagen Havn

Skagen Havn søger en havneassistent

En af vores dygtige havneassistenter gennem mange år har valgt at gå på pension, og derfor søger vi en medarbejder til en fast stilling som havneassistent.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

04.05.2025

NH Towage A/S

Teknisk montør til NH Towage

Vær med på rejsen som Teknisk montør hos NH Towage A/S Tekniker og problemløser med passion for at arbejde praktisk.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.05.2025

LIMFJORDSMUSEET LØGSTØR

Limfjordsmuseet søger maritim museumskoordinator

Limfjordsmuseet søger en maritim museumskoordinator & formidler, der brænder for at formidle Limfjordens historie og nordisk søfartskultur! Hvis du har erfaring med sejlads og både, elsker at arbejde med frivillige fællesskaber, og har hænderne skruet rigtigt på, så har vi den perfekte stilling for dig. Kom og vær med til at gøre maritime historier levende – både på vandet og i mødet med vores publikum. Er du klar til at tage ansvaret for Jagten Kirstine og være en del af vores dedikerede team? Læs mere og bliv en nøgleperson i museets maritime fremtid!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.05.2025

MAERSK TRAINING

Crane Instructor in Svendborg

Maersk Training, a global leading learning provider to the maritime, oil & gas and wind industry, is expanding our offerings and growing our business within the maritime and energy industry. Thus we are looking for an ambitious, dynamic and experienced Crane Driver to join our team in Svendborg as Crane Instructor. We are looking for a person with frontline operational experience on vessels or offshore and the potential, ability and skills to pass on experience, knowledge and competence.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EMRI A/S

General Manager Innovation / CTO

Are you a visionary technology leader with a passion for maritime innovation? Do you have the expertise to drive both software and hardware development in a fast-paced and ambitious environment?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Furuno Danmark A/S

Teknisk Service & Support Manager

FDK, en førende aktør inden for maritim elektronik, søger en erfaren og dynamisk leder af vores service- og tekniske afdelinger. Med base i Hvidovre vil du få ansvaret for at sikre, at vores serviceafdelinger opfylder virksomhedens målsætninger og værdier relateret til professionel tekniske support til vores kunder.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

29.04.2025

SEA HEALTH & WELFARE

Arbejdsmiljøkonsulent – vil du sikre det gode arbejdsmiljø i den danske handelsflåde?

Den maritime branche er i udvikling, og her skal det gode arbejdsmiljø følge med. Derfor har vi skabt en helt ny rolle, hvor du er med til at kortlægge og sætte fokus på den psykiske trivsel ude på de forskellige danske handelsskibe.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2025

RelyOn

Timeansatte instruktører

Har du en uddannelse inden for det maritime, offshore eller brand & redning? Er du en udadvendt profil med flair for at formidle din viden, og vil du være en del af en organisation, hvor alle tager ansvar for at give vore kursister den bedst mulige læring og oplevelse?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bliv opdateret med maritimedanmark.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra den maritime branche. Vi leverer nyhedsoverblikket og fagligheden, gode jobtilbud og faglige events. Hver dag,

Se flere temaer

Events

Se alle
RelyOn
Kursus
Maintenance, Care and Storage of Work Tools and Equipment (Adaptive) (E-learning course)

Understand the regulatory framework for the maintenance, care, and storage of work tools and equipment, understand the basic classification of work tools and equipment, classify work tools and equipment according to the type of energy they use, identify hazards and risks associated with different types of work tools and equipment, list some general preventive measures for working with tools.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Job Safety Analysis (AST) (Adaptive) (E-learning course)

At the end of this course, the learner will be able to Identify and assess risks, having the ability to select control measures.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Introduction to First Aid (Adaptive) (E-learning course)

Førstehjælp The aim of this course is to provide the delegate with an awareness of key first aid basics. You will learn about the associated legislation, human anatomy, how to manage a first aid incident and lifesaving using primary and secondary survey methods.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Human Factors (E-learning course)

To provide an overview of human factors in the workplace and the impact these factors can have on the day-to-day situations that occur.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
General Law for the Prevention and Integral Management of Waste (LGPGIR) (E-learning course)

Identify the types of waste generated from industrial and production processes. Identify the purpose of waste management plans. Recognize what constitutes the hierarchical regulatory framework for managing hazardous materials and waste. List the main objectives of the General Law for the Prevention and Integral Management of Waste (LGPGIR). Recognize the primary purpose of the International Convention for the Prevention of Pollution from Ships (MARPOL).

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course

RelyOn
Kursus
Medical Pandemic Awareness (E-learning course)

The aim of this course is to give you an awareness of medical pandemics, how they work and groups can respond to them.

Dato

01.05.2025

Sted

Digital course