Gensyn med resterne af Kursk
Den russiske atomubåd Kursk sank i Barentshavet den 12. august 2000, og trak 118 mand med sig i døden. Årsagen er aldrig helt klarlagt, men Kursk var i gang med at afprøve en nyudviklet torpedo, da der indtraf to eksplosioner om bord.
Den første eksplosion havde en kraft på mellem 100 - 250 kilo TNT, og den anden eksplosion, der indtraf 135 sekunder efter den første, havde en kraft på 3 - 7 tons TNT.
Den første eksplosion menes at være forårsaget af brændstoffet i test-torpedoen, der netop var blevet affyret. Varmen fra den første eksplosion udløste formentlig den anden eksplosion, hvor sprænghovederne i 5 af de 7 torpedoer Kursk havde om bord, eksploderede.
Der befandt sig, efter alt at dømme, ikke atomare sprænghoveder om bord på Kursk da ulykken skete.
Efter eksplosionerne sank ubåden på 108 meter vand, ca. 85 sømil fra Severomorsk.
Mindst 23 besætningsmedlemmer, der opholdt
sig i sektion 9, helt ude agter, overlevede i første omgang eksplosionerne. Om de ville have overlevet, hvis en redningsaktion var blevet sat i gang med det samme, er omdiskuteret.
Det hollandske bjærgningsselskab Mammoet hævede året efter vraget, efter at den forreste del var blevet skåret fri fra resten af ubåden. I vraget fandt man 115 af de 118 besætningsmedlemmer, der efterfølgende blev begravet i Rusland.
Vraget blev bugseret til Severomorsk og anbragt i en tørdok, hvor teknikere gennemførte en meget detaljeret undersøgelse af vraget.
Da undersøgelserne var færdige, blev den del af skroget der indeholdt reaktorerne skåret fri og bragt til opbevaring, efter at brændselsstavene var fjernet. Resten af vraget blev hugget op.
En større samling af fotografier fra vraget er nu tilgængelige forskellige steder på internettet. Se flere billeder her på maritimedanmark.dk under: Billedserier.
Kilde: newsclippings.nl