Fundament skal bygges på Refshaleøen
Danmarks hidtil største offshore transformerplatform skal bygges af Bladt Industries og Pihl-Züblin. Platformen er hjertet i det anlæg, Energinet.dk opfører for at forbinde de kommende havmøller ved Anholt med elnettet.
Bladt Industries skal bygge platformens tre-etagers overdel, mens E. Pihl & Søn og Züblin i joint venture bygger det fundament, som overdelen skal stå på. Fundamentet består af en betonsænkekasse på havbunden med en stålkonstruktion, som overdelen fastgøres på.
Fundamentet bygges på Refshaleøen i B&W’s gamle tørdok. Den skal stå klar på positionen i Kattegat senest 1. marts 2012.
Overdelen af platformen bliver bygget på Bladt Industries værft i Aalborg. Den skal være færdig i marts 2012, hvor den skal sejles til farvandet mellem Anholt og Djursland og løftes over på fundamentet af et stort kranskib.
”Vi har valgt Bladt Industries som leverandør af platformens overdel, fordi virksomheden har lang erfaring med at bygge offshore platforme. Selv har vi i Energinet.dk haft et forbilledligt samarbejde med Bladt i forbindelse med vores arbejde med at forbinde Rødsand 2-havmølleparken syd for Lolland med elnettet. Her var det også Bladt Industries, som byggede transformerplatformen. Pihl-Züblin er valgt som leverandør af fundamentet, da de har stor erfaring med offshore betonkonstruktioner fra bl.a. Østbroen over Storebælt”, siger projektleder Poul Damgaard, Energinet.dk.
Kontrakten med Pihl-Züblin er på ca. 80 miillioner kroner, mens kontrakten med Bladt Industries er på 155 millioner kroner. Det samlede budget for landkabel, søkabel, kabelovergangsstation og transformerplatform, d.v.s. hele ilandføringsanlægget, er på 1.300 millioner kroner. Anlægget skal være klar til drift den 1. august 2012.
Når møllerne i Danmarks største havmøllepark ved Anholt begynder at snurre i 2012, bliver strømmens første holdeplads en 27 meter høj og ca. 2.500 tons tung transformerplatform, som står på den vestlige side af mølleparken. Platformens tre transformere skal sætte den elektriske spænding op fra møllernes 33 kilovolt til 220 kilovolt, inden strømmen sendes gennem et 25 kilometer langt søkabel ind til land.
Kilde: energinet.dk