Forsøg giver friske torskeprodukter
Royal Greenland har forsøgt sig med en slags ’torskehoteller’. Herfra fragtes de levende torsk til en fabrik i Maniitsoq, hvor de slagtes, forarbejdes og pakkes inden for få timer. Dermed sikres en endnu friskere kvalitet i de forskellige fiskeprodukter.
”Vi har siden juli benyttet os af denne fiskerimetode. ´Torskehotellerne´ er bure, hvor fiskene bliver holdt i live, indtil fiskefartøjet Lea henter cirka fire tons levende torsk ad gangen. Lea fragter torskene til Maniitsoq fabrikken, men lige inden afskibningen bliver de aflivet og blodskæres”, siger Sten Sørensen, driftschef i Royal Greenland til knr.gl.
Forsøgsfiskeriet har stået på i juli og august 2014, hvor fiskere fra Maniitsoq har leveret de friskfangede torsk til burene fra en nærliggende bugt.
De færdige produkter sendes ud på det europæiske marked via Grønlandshavnen i Aalborg. Nu venter Royal Greenland på tilbagemeldinger på, hvordan kunderne tager imod de nye produkter, inden man fortsætter forsøget og eventuelt starter en større produktion op.
”Vi vil afvente de europæiske kunders bedømmelse af kvaliteten af torskeprodukterne, inden Royal Greenland evaluerer forsøgsfiskeriet. Dog tror vi på, at vi kan fortsætte med metoden, for produkterne har været rigtig fine”, siger Sten Sørensen.
DTU-studerende Elvar Traustason har lavet en afhandling om forsøget.
Kilde: knr.gl