Forbud mod en dansk befrielsesaktion
Forsvarsministeriet nedlagde i 2012 forbud mod, at Forsvarskommandoen planlagde en militæraktion for at redde de seks søfolk fra det danske fragtskib Leopard der var taget til fange af somaliske pirater. Det fremgår af en ny bog.
Den afgående chef for internationale operationer i Forsvarskommandoen, oberst Lars Møller skriver ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten i en ny bog, at Forsvarsministeriet i august 2012 forbød Forsvarskommandoen at planlægge en redningsaktion der kunne bringe de seks gidsler, to daske statsborgere og seks filippinske i sikkerhed.
”Vi måtte ikke engang indsamle de nødvendige efterretninger”, siger Lars Møller til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Lars Møller skriver i sin bog ’Tak for turen’, at Forsvarsministeriet otte måneder senere, i april 2013 - kort før frigivelsen af gidslerne fandt sted, efter at der var opnået enighed om en løsesum - vendte på en tallerken og beordrede Forsvarskommandoen til at planlægge en improviseret befrielsesaktion, hvis den forestående frigivelse af gidslerne gik i vasken.
”Det er jo desværre nok ikke sidste gang, at danskere bliver taget til fange - og hvis ikke man ønsker at sætte danske gidsler og soldaters liv yderligere i fare, vil jeg stærkt opfordre til, at man handler anderledes næste gang”, siger Lars Møller til avisen.
Per Gullestrup, der som tidligere direktør i Clipper Group har oplevet gidseltagning på nærmeste hold, er uforstående overfor, at forsvaret ikke planlagde en militær aktion som en mulig nødløsning-
”Jeg fatter simpelthen ikke, at man ikke engang giver sig selv muligheden for at kunne redde danskere hjem, hvis det bliver nødvendigt. Det er meget ubetryggende”, siger Per Gullestrup til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Leopards seks mand store besætning blev kidnappet af somaliske pirater, efter at deres skib den 12. januar 2011 blev kapret ud for Oman. De seks søfolk sad som gidsler i 838 dage inden de blev frigivet mod en løsesum den 30. april 2013.
Efter frigivelsen blev de seks søfolk bragt i sikkerhed om bord på den danske fregat Iver Huitfeldt. Efter afhøringer, psykologbistand og en grundig lægeundersøgelse blev de seks søfolk genforenet med deres familier.
Kilde: Morgenavisen Jyllands-Posten