Forberedelse mindsker risiko for kapring
Selv om stadig flere skibe bliver kapret, kan man selv gøre noget for at mindske risikoen. Det handler i høj grad om planlægning, forberedelse og træning og at følge rådene i BMP3 - den 3. reviderede udgave af Best Management Practices.
”Der er en klar sammenhæng mellem kaprede skibe og dem, der følger retningslinjerne i BMP”, siger Lene Thomsen, der er security manager i Torm.
Har man styr på tingene og er godt forberedt, har man statistikken med sig og minimerer risikoen for at blive kapret, vurderer hun.
”Når et af vores skibe skal gennem en højrisikozone, kontakter jeg straks skibet. Afhængig af den aktuelle risikovurdering og skibet, beslutter rederikontoret, om skibet skal sejle i gruppetransit eller eskorteres af militære fartøjer, uanset om det forlænger transporttiden”, siger Lene Thomsen.
”Vi gennemgår skibets sikkerhedsudstyr. Har de nok razorwire? Er kvaliteten af det i orden? Har de veste og hjelme? Har de erfaring med at sejle i risikofyldt farvand? Har de ikke erfaring, bliver samtalen ekstra grundig med en opfordring til at gennemgå de forholdsregler, der er ridset op i BMP3, og jeg indskærper behovet for træning og øvelser, så alle får ind på rygraden, hvordan de skal agere og hvem, der skal kontaktes, hvis de bliver angrebet”.
”Vi følger naturligvis vores skibe nøje, når de passerer gennem risikofyldt farvand. Bliver de angrebet, træder vores Emergency Response Team straks sammen og går i gang med at træffe de forholdsregler, vi håber, kan være med til at få alle helskindet gennem en kapring”, fortæller Lene Thomsen.
Torms skibe har flere gange været udsat for angreb fra pirater. Mest voldsomt gik det til, da Torm Kristina blev angrebet natten til 20. januar i år. Det 233 meter lange skib, lastet med benzin, var under beskydning i flere timer
Straks efter angrebene kontaktede rederiet Seahealth med en anmodning om krisehjælp, og umiddelbart efter var psykologer på vej for at yde psykologisk førstehjælp til besætningen.
”Det handler om at få arbejdet det oplevede igennem. Både gruppevis og individuelt”, siger Lene Thomsen.
Sammen med sekretariatschef i Seahealth, Connie S. Gehrt, har Lene Thomsen sammen med to danske psykologer netop deltaget i et opfølgende seminar i Manila med den filippinske besætning fra Torm Kristina.
”Vi vurderer, det er vigtigt, at besætningen får hjælp hurtigt, men også at det har stor betydning, at der bliver fulgt op på besætningsmedlemmerne med nye samtaler med psykologerne. Derfor var samtlige besætningsmedlemmer med til et to-dages seminar i Manilla, så vi kunne få konstateret, om der er behov for yderligere hjælp, eller om de også psykisk er kommet godt gennem den grimme oplevelse”, siger Lene Thomsen.
Kilde: Søfartens Arbejdsmiljøråd