Fiskemangel kan skade gravide kvinder
Kunstige sødemidler og for lidt fisk kan skade gravide og deres ufødte børn. Faktisk kan det meste af den gravides livsstil være med til at programmere hele barnets liv, fra første til sidste åndedræt.
Professor Thorhallur Halldorsson fra Statens Serum Institut har med sit team fulgt kostvanerne hos 50.000 gravide kvinder.
“Dem, der aldrig eller sjældent spiste fisk i de første tre måneder af graviditeten, havde dobbelt så stor risiko for at få svangerskabsforgiftninger, som dem der regelmæssigt spiste fisk i starten af graviditeten”, siger Halldorsson til Videnskab.dk.
Kvinder som i undersøgelsen aldrig spiste fisk, fik svangerskabsforgiftning i dobbelt så mange tilfælde, sammenlignet med de kvinder der havde spist fisk mindst én gang om ugen i første trimester.
Thorhallur Halldorsson fortæller at men ikke ved, om det er fiskeolien eller fiskens høje indhold af D-vitamin, der mindsker risikoen for at få svangerskabsforgiftning. Det er man imidlertid i gang med at undersøge nærmere.
“Men vi har en stærk mistanke om, at det er D-vitamin, der har en gavnlig effekt på inflammatoriske processer i kvindens krop. For at teste hypotesen skal vi til at lave prøver, hvor vi måler indholdet af D-vitamin i gravide kvinders blod”, siger forskeren ifølge Videnskab.dk.
Især som nordisk kvinde skal man sørge for at få meget D-vitamin gennem sin kost. Hvad angår light sodavand, viste undersøgelsen at gravide kvinder som drikker meget af den syntetiske væske har 30 procent øget risiko for, at deres børn får astma i syv-års alderen.
Faktisk giver hele den gravide kvindes livsstil koder videre til barnet, som vil påvirke gennem hele livet - nogle gange helt op i alderdommen.
“Der er et stort forebyggelsespotentiale i den her type forskning. Jo mere vi finder, der har betydning for fosterprogrammeringen, jo bedre bliver vi til at rådgive gravide kvinder om, hvad de bør spise, og hvad de bør undgå”, siger Sjurdur Frodi Olsen, professor på Statens Serum Institut.
Kilde: Videnskab.dk