Esbern Snare øver piratjagt i Guineabugten
Fregatten Esbern Snare har sammen med flådestyrker fra andre nationer der bidrager til indsatsen mod pirateri, deltaget i en flådeøvelse ud for Congo. Ud over Esbern Snare medvirkede krigsskibe fra Brasilien, Frankrig, Italien og Congo.
Esbern Snares spillede rollen som et skib, der var under angreb fra pirater, og det var en af fregattens egne gummibåde, der indtog rollen som piratfartøjet. Piraterne blev standset af soldater fra Congo med støtte fra en italiensk helikopter, og ingen af fregattens særlige kapaciteter som helikopter og specialoperationsstyrker blev trænet.
Øvelsen rummede dog mere, end det, der kunne ses på overfladen.
”Der kører også et spil med rapportering til det hovedkvarter, der overvåger farvandet hernede. De får oplysninger om piratangrebet og sender så meldinger ud til de militære skibe, der er i området”, siger kommandørkaptajn Lars Povl Jensen, chef for Esbern Snare.
”Nu kan vi koordinere de enkelte bidrag til en koordineret indsats. Vi har fået testet, at vi har hul igennem på vores kommunikationslinjer, og vi ved, hvordan vi kan koordinere skibe imellem. Vi er nu i daglige kontakt med de andre enheder og vi placerer os spredt, således at vi dækker området godt og der altid er nogen, der kan rykke ind, hvis der sker en hændelse”, siger Lars Povl Jensen.
Efter at have øvet kortvarigt i den større international ramme, øvede Esbern Snare videre med den italienske fregat Antonio Marceglia. Den danske Seahawk-helikopter og den italienske NH90-helikopter fløj sammen og foretog landinger på den anden nations skib.
”Det gør vi for at helikopteren ved, hvordan forholdene er på det andet skib, så de kan bruge det, hvis de får behov for at lande eller tanke. Det viste sig, at italienerne har samme system til at låse helikopteren til dækket, som vi har, og det er derfor helt uproblematisk at benytte det andet skib. Helikopterne har derfor nu to steder, de kan lande til søs, og det udvider det område, hvor vi kan operere med helikopteren betragteligt”, siger Lars Povl Jensen.
De to fregatter øvede også andre sømilitære procedurer. Det handlede lige som den afrikanske øvelse i høj grad om at teste kommunikationen mellem skibene.
"Vi ser italienerne som en god partner i indsatsen mod pirateri. Vi har lavet aftaler om, hvordan vi koordinerer placeringen af skibene hernede og vi har nu faktisk en fælles indsats. Den er ikke under samme kommando, men det betyder ikke så meget”, fastslår Lars Povl Jensen.
Kilde: Forsvarskommandoen