Eksilregering anklager Lauritzen for tyveri
J. Lauritzen anklages nu for at medvirke til at stjæle naturrigdomme fra det afrikanske land Vestsahara. Det sker fordi Lauritzen er med til at fragte fosfat ud af landet på et af rederiets skibe. Lauritzen afviser kritikken.
Vestsaharas regering, der er drevet på flugt efter at Marokko har besat landet, anklager nu J. Lauritzen for at medvirke til at plyndre det afrikanske land Vestsahara for natur-rigdomme, der tilhører landets oprindelige befolkning. Det skriver Danwatch, der overvåger om virksomheder handler etisk forsvarligt, ifølge Nyhedsavisen.
Da Marokko besatte Vestsahara i 1970'erne, blev store dele af den oprindelige befolkning drevet på flugt, og Marokko beslaglagde en af landets vigtigste naturressourcer - stoffet fosfat, der udvindes i miner og bruges til blandt andet gødning. Marokko tjener i dag mange penge på at sælge det beslaglagte stof videre til andre lande.
Fosfaten transporteres væk i skibe, og et af de skibe, der bliver brugt, hedder Ermis og hører under det danske rederi J. Lauritzens flåde.
FN har fordømt Marokkos besættelse af Vestsahara, og verdensorganisationen har fastslået, at handel med mineraler fra besatte lande er i strid med de internationale spilleregler, hvis det ikke kommer lokalbefolkningen til gode. Det er ikke tilfældet i Vestsahara, hvor Marokko kontrollerer udvindingen af fosfat.
"Her er der ikke kun tale om, hvad der er juridisk rigtigt, men hvad der er etisk forsvarligt. Og her drejer det sig altså om tyveri af ressourcer, som tilhører Vestsaharas oprindelige folk", siger Sidi Omar, der repræsenterer Vestsaharas regering, og som har måttet flygte til udlandet.
Ermis er opført på J. Lauritzens liste over skibe. Underdirektøren i rederiet, Jens Ditlev Lauritzen, mener dog ikke, at han har et etisk ansvar i sagen. Skibet Ermis er nemlig chartret - altså lejet -hos et græsk rederi og udlejet videre til det koreanske rederi Korean Lines, som nu råder over skibet.
"Vores eneste ansvar er, at vi skal leve op til alle internationale og nationale regler, som omhandler skibsfart. Og det gør vi", siger Jens Ditlev Lauritzen.
Men Sidi Omar fra Vestsaharas eksilregering mener, at det danske rederi har et moralsk ansvar.
"Hvad enten det drejer sig om et græsk, et dansk eller et koreansk kontrolleret skib, så medvirker alle tre parter til tyveri", siger han.
Oberst Kurt Moesgaard er netop vendt hjem fra sin post som leder af
FN's fredsstyrke i Vestsahara.
"Vestsahara er besat af Marokko, og så længe der ikke er en løsning på konflikten, vil det være i strid med FN's anbefalinger at hente råstoffer som fosfat ud af landet", siger han til Danwatch.
Sune Skadegaard Thorsen er etisk rådgiver for en række store internationale virksomheder: »Efter lovens bogstav er der muligvis ikke noget at udsætte på J. Lauritzen i denne sag. Men selvom rederiet ikke er juridisk ansvarlig for, hvad deres kunde bruger skibet til, har de et etisk ansvar,« siger han til Danwatch.
Kilde. Nyhedsavisen