Det Blå Danmark til debat på Folkemødet
Selv om tilbuddene er mange, er der pæn interesse for Det Blå Danmark på Folkemødet i Allinge. Branchen er iøjnefaldende placeret med et debattelt på landjorden og et smukt gammelt skib i havnebassinet.
I løbet af Folkemødet er der arrangeret et dusin debatmøder i teltet, og torsdag aften var der koncert på dækket af den gamle postfærge. Desværre indrammet af et kraftigt regnvejr der hærgede Bornholm i aften og nattetimerne.
Fredag var humøret højt fra morgenstunden, og debatten i Det Blå Telt blev skudt i gang af den maritime industri. Herefter var det havnenes tur under overskriften - Det Blå Danmark til lands.
Venstres Hans Chr. Schmidt startede debatten op med noget af en udmelding.
”Hvis vi virkelig mener, at havnene skal være vækstcentre, så skal vi holde op med at lægge hindringer i vejen for dem i Folketinget”, sagde Hans. Chr. Schmidt, der er tidligere Trafikminister.
Direktøren for Grenå Havn, Henning Laursen, tog straks udmeldingen til sig.
”Vi skal kunne reagere og investere langt hurtigere end i dag. Det hjælper ikke at vi har nogle planlove der gør, at det tager 4-5-6 år at få etableret noget nyt. Så er de udenlandske virksomheder, der kunne være interesseret i at etablere sig i Danmark, for længst videre til andre lande”, sagde Henning Laursen.
Aalborg Havns direktør Claus Holstein fulgte op,
”Vi er meget godt tilfreds med den nye Havnelov, men vi vil gerne endnu længere i samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor. Vi er en branche i vækst, vi skaber arbejdspladser”, sagde Claus Holstein.
De konservatives Brian Mikkelsen, der blandt andet er tidligere erhvervsminister, synes at havnene er blevet mere synlige. ”Jeg synes at havnene i dag er meget bedre til at tegne sig selv som erhvervsvirksomheder”, sagde Brian Mikkelsen.
”Det er en klar fordel. I dag er der en holdning i befolkningen om, at man gerne vil gøre noget for virksomhederne, fordi det er med til at skabe arbejdspladser”, sagde Mikkelsen der slog fast at der i dag er godt 25.000 beskæftigede på og omkring havnene.
Hans Chr. Schmidt rundede af.
”Hvis vi skal vi blive ved med at have attraktive havne, så skal de højere op på den politiske dagsorden. Havnene ligger langt fra Christiansborg, de er ikke så synlige”, sagde Schmidt, og jokede med, at man ikke kunne sige det samme om havnenes repræsentanter.
”Dem ser vi mere end rigeligt til på Christiansborg”, sagde Schmidt, hvis bemærkning udløste højtlydt latter fra de mange tilhørere, og såmænd også fra havnerepræsentanterne selv.
Redaktionen